Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiscul caută taxele neplătite. Lucian Heiuș, directorul ANAF: Vrem să controlăm peste 10% dintre marii contribuabili, anul acesta

Reducerea cheltuielilor statului cu 5,3 miliarde de lei în 2023, prin aplicarea ordonanței austerității, nu este suficientă pentru a micșora deficitul bugetar. Cheltuielile mai mici trebuie dublate de creșterea gradului de colectare a impozitelor, recomandă specialiștii, în timp ce Fiscul caută banii pe teren. În teorie, este loc de creștere, spune Lucian Heiuș, șeful ANAF, într-un interviu pentru Euronews. Iar specialiștii vin cu o soluție: să se colecteze mai eficient Taxa pe Valoarea Adăugată.

Mai multe controale la marile companii reprezintă una dintre soluțiile pe care mizează Fiscul pentru a colecta venituri în creștere. 

Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”Nu vă ascund că unul dintre obiectivele mele este ca până la sfârșitul anului să controlăm peste 10% din marii contribuabili, vreo 325 companii mari să fie verificate de către noi.”

ANAF, peste 140 de controale la marii contribuabili

În prezent, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au în derulare 144 de controale la marii contribuabili. Merită efortul: de la cele 3.200 de companii cu cifre de afaceri mari se strâng 50% din taxele și impozitele României.

Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”Acolo dacă găsești un lucru care nu este în regulă, ținând cont de volumul de activitate și de cifra de afaceri, suma pe care o recuperezi este mult mai mare decât dacă te duci la un contribuabil mai mic.”

Chiar și așa, Fiscul nu reușește să strângă suficienți bani la buget. Toate taxele și impozitele plătite într-un an de populație și firme înseamnă un sfert din produsul intern brut. România este departe de media europeană, de peste 40% din PIB, dar și sub capacitatea de colectare. 

Lucian Heiuș, președintele ANAF: ”Dacă în România s-ar încasa toate impozitele și taxele la nivelul pe care îl avem astăzi, nu am putea depăși 36% din PIB venituri fiscale.” 

Specialiștii în fiscalitate spun că cei mai mulți bani se pierd din necolectarea TVA.

Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate: ”În 2020, România a pierdut 33% din TVA-ul colectabil, asta înseamnă 7,4 miliarde de lei. Vorbim de sume colosale care sunt atât de mari pentru că, în principal, nu există voință politică să fie reduse.”

Nicolae Ciucă, premierul României: ”Este o ordonanță în care nu facem altceva decât să chibzuim cheltuielile, să asigurăm și să menținem un control asupra cheltuielilor publice.”

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, instituțiile publice trebuie să-și micșoreze cu 10% cheltuielile cu bunuri și servicii. De asemenea, vor fi blocate angajarile la stat, cu excepția Sănătății și a Educației, iar salariile bugetarilor vor fi înghețate. Pe lista măsurilor se mai află reducerea la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor, de la 900 în prezent. Iar în companiile de stat se limitează participarea la cel mult două consilii de administrație. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE