Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Firmele românești vor putea lua și în 2024 credite garantate de stat. Pașii pentru înscrierea în programul IMM Invest

Accesul la finanțare a fost și anul trecut una dintre principalele probleme pentru majoritatea afacerilor mici din România.

În acest context, creditele garantate de stat au reprezentat ajutorul esențial pentru ca 15 mii de companii mici să se poată dezvolta în 2023. Programul guvernamental continuă și anul acesta, cu un buget record, de 2,5 miliarde de euro.

Una din două afaceri mici din România îndeplinește acum condițiile pentru a obține un credit. Numărul lor este în creștere după ce statul a decis să-i sprijine pe micii antreprenori prin programul IMM Invest. În 2020, doar unul din 7 IMM-uri obținea finanțare de la bancă.

În cei 3 ani de la lansarea programului guvernamental, aproape 85.000 de companii l-au accesat. Speranța autorităților este că numărul acestora va depăși 110.000 în 2024. Bugetul este generos: 12,5 miliarde lei.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii spune că fiecare leu garantat de statul român a adus la bugetul de stat 12 lei, sub formă de taxe și impozite.

Dar cum pot pot lua firmele românești credite prin IMM Invest? trebuie să se înregistrezi oficial în aplicație, să introducă datele online și să aleagă o bancă. Apoi, așteaptă acordul din partea Fondului de Garantare, înainte de a primi banii de la bancă.

Companiile care au beneficiat de IMM Invest au înregistrat o creştere cu 5% a numărului de angajaţi, iar cele aproximativ 85.000 de IMM-uri care au luat un astfel de credit şi-au crescut profitul cu 19%.

Pași pentru înscrierea în programul IMM Invest

  • Înregistrarea oficială
  • Introducerea datelor online
  • Alegerea băncii
  • Analiza Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM
  • Acordarea creditului

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE