Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Firmele mici apelează la factoring, finanțarea facturilor înainte de termen

Factoringul, un serviciu menit să ajute afacerile aflate în dificultate, ia amploare în România. Persoanele juridice au posibilitatea de a își finanța facturile, în avans. Până de curând, serviciul era destinat exclusiv companiilor foarte mari, însă din 2018, firmele mici și mijlocii îl pot accesa. Micile companii își pot asigura astfel banii necesari desfășurării activității și pot evita falimentul. 

Compania lui Cosmin furnizează instalații electrice, automatizări și sisteme de securitate. Firma a început activitatea în 2019. Nu a putut apela la un credit pentru a își accelera dezvoltarea, era firmă nouă și băncile erau reticente. A reușit să se dezvolte mai rapid, pentru că banii de pe marfa vândută au venit imediat.

„Fiind o firmă nouă a fost greu să ne apropiem de finanțări din partea băncilor, de aceea am găsit prin factoring o oportunitate. Am găsit prin această variantă o posibilitate bună de creștere și dezvoltare,” a spus Cosmin Vasile, antreprenor

Soluția pentru dificultățile financiare

De la începutul pandemiei de COVID 19, multe firme au avut dificultăți financiare. În perioada 2020-2021, aproape 60.000 de companii au fost restructurate sau au fost închise. Chiar dacă activitatea economică din Romania a revenit oarecum la normal,  întreprinderile mici și mijlocii nu au reușit să-și acopere datoriile făcute în timpul restricțiilor.

Factoring-ul a apărut ca o soluție pentru IMM-uri. Acesta presupune plata facturii emisa de furnizor, în avans, de către o a treia companie, o Instituție Financiara Nonbancara (IFN), care ulterior, va încasa de la plătitor suma datorată.

„Ce este factoring-ul? Vânzările de bunuri și servicii între companii au aproape oriunde în lume la bază, facturi, adică furnizorii trimit o factură către clienții lor, cu termen de plată de încasare, în așa numitul segment business to business. Facturile au în România un termen mediu de încasare un termen mediu de 115 zile, iar in anumite sectoare depășesc această medie, în agricultura, de exemplu, încasarea unei facturi se face la 280 de zile, ce înseamnă asta pentru micile companii? Un efort supraomenesc. Factoringul ce este? Este încasarea acestor facturi pe loc prin intermediul acestui produs,” a explicat Cristian Ionescu, reprezentant furnizor factoring.

Cu ce este diferit de un credit?

IFN-urile de Factoring din Romania sunt acreditate de BNR. Spre deosebire de un credit, unde există o garanție care poate fi oricând transformată în bani lichizi, Factoring-ul se bazează pe o expertiză amănunțită înaintea finanțării. Această expertiză analizează capacitatea de plată a destinatarului facturii și buna conduită în ceea ce privește plata către furnizori. De aceea, nu toate companiile pot apela, pentru că nu toate au plățile la zi și sunt eligibile. De aceea, toate afacerile aflate în dificultate apelează la acest serviciu.

„IMM-urile nu apelează la factoring de teama costurilor suplimentare, plus că nici firmele de factoring nu știu să își explice avantajele și nu știu să iși promoveze serviciile eficient,” a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Dacă în România, serviciul adresat firmelor mici și mijlocii datează doar din 2018, și adună câteva miliarde de lei în plăți efectuate, în Polonia volumul este mult mai mare, de 70 de miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE