Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Executivul face economii prin reducerea plafoanelor pentru energie

Nici noua ordonanță de urgență pentru energie nu definește consumatorul vulnerabil. În schimb, o nouă categorie de cetățeni se simte acum vulnerabilă: cea care se încadrează în intervalul care nu va mai beneficia de compensare integrală, la intrarea în vigoare a noilor reglementări.

La fel și firmele mici și mijlocii. În scurt timp, facturile vor crește chiar și cu peste 30% pentru unii dintre consumatori.

Premierul susține că Executivul continuă să protejeze 98% dintre gospodării, dar reduce schema de plafonare la un consum de maximum 255 de kWH pe lună.

În acest fel, 150 de mii de familii vor aloca mai mulți bani pentru facturile la energie.

Varianta optimistă

Euronews a facut un calcul pornind de la oferta cea mai redusă din comparatorul de prețuri, pusă la dispoziție de ANRE. Costul suplimentar pentru diferența dintre prețul plafonat și consumul până la 300 de kilowați pe lună poate porni de la 70 de lei. Adică o factură lunară se va apropia de 300 de lei. Aceasta este insă varianta optimistă.

14 țări au redus TVA-ul

În schimb, in Europa, 14 state au redus TVA pentru a ajuta populația și firmele.

Unele măsuri de reducere a taxelor sunt valabile până în 2024.

Spania a redus la un sfert taxa pe valoarea adăugată pentru energie. Măsura va fi aplicată din octombrie.

O româncă stabilită în peninsula iberică spune că Executivul spaniol a mai aplicat și alte măsuri. Astfel, facturile la energia electrică sunt comparabile cu cele din România, in conditiile in care veniturile populației sunt mai mari.

Adriana Mureșan, româncă stabilită în Spania: „Curentul este între 100 și 120 de euro pe două luni. Pentru că așa e sistemul aici, de facturare la două luni. Mai nou au introdus o lege care este foarte criticată. A intrat în vigoare o supraimpozitare pentru companii din energie și bănci, pe profit.”

Creșterea prețurilor, simțită de semnatarii contractelor cu preț variabil

Și în Danemarca, Executivul caută soluții. Cei care au resimțit cel mai mult creșterea prețurilor au fost consumatorii care au semnat contracte cu preț variabil. Statul nordic ia în calcul un ajutor suplimentar de aproape 300 de milioane de euro pentru persoanele cu venituri mici.

Narcis George Matache, român stabilit în Danemarca: „S-a dat un cec tuturor celor care îndeplineau două condiții. Pentru cei care câștigă undeva la 650 de mii de euro, undeva la 90 de mii de euro pe an, și doi – pentru că aveau sursa de încălzire fie pe gaz, fie electrică, fie racordați  la o centrală care folosea în mod predominant gaz. Astăzi cei care vor contracte cu preț fix trebuie să plătească undeva la trei coroane pe kilowatt, ceea ce este de șase ori mai mult decât cât plătesc eu.”

În țara noastră, Guvernul încearcă să reducă presiunea bugetară și îi lasă pe unii consumatori casnici și pe IMM-uri să suporte prețurile pieței. Iar acest lucru se traduce prin inflație în creștere. În schimb, Executivul va face economii de un miliard de lei pe lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE