Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda cere populaţiei sale să-şi procure tablete de iod, în cazul unui risc de radiații nucleare

Autorităţile finlandeze au cerut marţi populaţiei cu vârsta sub 40 de ani să achiziţioneze tablete de iodură de potasiu ca măsură preventivă în cazul unui risc de radiaţii nucleare, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Ministerul finlandez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, care a făcut acest anunţ, a atras, însă, atenţia populaţiei că pastilele nu trebuie administrate decât în situaţia în care autorităţile de protecţie civilă vor lansa o alertă în acest sens, dacă va fi necesar.

De teama unui eventual conflict nuclear, mulţi finlandezi s-au aprovizionat din proprie iniţiativă cu tablete de iod, în primăvară, după ce Rusia a lansat ofensiva militară în Ucraina.

Finlanda, ţară ce are o frontieră comună cu Rusia de 1.340 de kilometri, a elaborat de mult timp un plan integral care să pregătească populaţia pentru posibile războaie, accidente nucleare sau dezastre naturale.

Această ţară dispune, astfel, de o reţea densă de adăposturi de protecţie civilă, rezerve strategice de provizii şi protocoale de urgenţă pentru a fi pregătită să facă faţă oricărei situaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE