Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ficatul de porc, modificat pentru transplant. Irinel Popescu: „Dacă ar fi să vorbesc realist, eu cred că suntem încă departe”

Cercetări recente par să arate că, în viitor, pacienții cu insuficiență hepatică vor avea noi soluții prin utilizarea ficatului de porc, modificat pentru transplant.

Cercetătorii de la un laborator din Minneapolis, Statele Unite încearcă să transforme ficatul de porc în ficat uman. Efortul lor de bioinginerie vine în contextul în care criza organelor de transplant capătă proporții la nivel global. În SUA, de exemplu, peste 105.000 de bolnavi sunt pe lista pentru transplant. Mii de oameni mor așteptându-și rândul. Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, doar 10% dintre pacienții înscriși pe liste reușesc să facă un transplant.

Despre acest subiect a vorbit, la Euronews România, profesor Irinel Popescu, specialistul care a realizat primul transplant hepatic in România.

„Încă suntem departe”

Irinel Popescu: „E greu de spus. Trebuie să avem încredere, pentru că așa se realizează progresele. (…) Dacă ar fi să vorbesc realist, eu cred că suntem încă departe. E un concept nou. Nu e vorba de un ficat de porc, e mai degrabă vorba de un ficat de om mai degrabă. Da, există un ficat de porc aprobat de Food and Drug Administration, modificat genetic. Dar, aici se folosește de fapt un ficat de om reconstituit din celule umane, ceea ce face parte din domeniul medicine regenerative.”

Posiblitatea de a crea un ficat artificial

Profesor Irinel Popescu este de părere că mai durează până pacienții din prezent ar avea șansa de a face rost de un transplant de ficat de porc modificat genetic. Totuși, cercetătorii americani se gândesc să-l folosească mai întâi drept ficat artificial.

Irinel Popescu: „Înainte de a folosi ficatul modificat pentru transplant, cercetătorii se gândesc să-l folosească ca ficat artificial. E o idee bună. Un pacient a cărei funcție renală a dispărut complet beneficiază de rinichiul artificial și poate să trăiască ani de zile cu dializă. Un ficat artificial nu există, e prea complex. Dacă s-ar dovedi a fi un ficat artificial, ar fi un pas uriaș.”

Până la un astfel de transplant complet mai este un drum lung și anevoios. Administrația Americană de Alimentație și Medicamente încă analizează dacă va mai permite sau nu experimente de xenotransplant cu rinichi sau inimi de porc modificați genetic. Și asta după ce la începutul acestui an, primul pacient căruia i s-a facut transplant cu o inimă de porc a trăit doar 2 luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE