Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fetiţa din Marea Britanie afectată de o boală mitocondrială incurabilă şi deconectată de la aparate a murit

Indi Gregory, o fetiţă de opt luni din Marea Britanie aflată în stare critică, deconectată în weekend de la aparatele care o ţineau în viaţă, a murit în cursul nopţii, a anunţat luni familia sa, transmite Reuters.

Părinţii lui Indi Gregory au pierdut luna trecută o bătălie juridică prin care au încercat menţinerea ei conectată la aparate şi transferul la centrul pediatric Bambino Gesu al Vaticanului de la Roma.

Fetiţa a murit la ora 01:45 GMT, a scris Dean Gregory, tatăl ei, într-un comunicat emis de organizaţia Christian Concern.

Indi suferea de o boală mitocondrială rară, incurabilă şi degenerativă, ceea ce însemna că celulele ei nu produceau suficientă energie.

Medicii ei au declarat că fetiţa avea dureri şi suferinţe semnificative, astfel încât o continuare a tratamentului nu era justificată. Instanţa britanică le-a dat dreptate, ultima hotărâre fiind pronunţată vineri.

Sâmbătă, bebeluşul a fost mutat de la spitalul din Nottingham, în centrul Angliei, la un centru unde a fost deconectat de la aparate.

Tatăl ei a declarat în comunicat că atât el, cât şi mama bebeluşului, Claire, se simt "furioşi, îndureraţi şi ruşinaţi".

"NHS (Serviciul Naţional de Sănătate - n.r.) şi instanţele de judecată nu numai că au privat-o de şansa de a trăi o viaţă mai lungă, dar au luat şi demnitatea lui Indi de a se stinge din viaţă în casa familiei, acolo unde îi era locul", a spus el, adăugând că ea nu va fi uitată niciodată. "Am ştiut că este specială din ziua în care s-a născut", a adăugat el.

Guvernul italian i-a acordat fetiţei cetăţenia italiană

Săptămâna trecută, guvernul italian i-a acordat fetiţei cetăţenia italiană, într-un demers zadarnic menit să împiedice deconectarea ei de la aparate şi să permită transferul în Italia.

"Am făcut tot ce am putut, tot ce a fost posibil. Din păcate, nu a fost suficient", a declarat premierul italian Giorgia Meloni pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Papa Francisc a făcut referire la acest caz, sâmbătă, afirmând într-un comunicat al Vaticanului că se roagă pentru fetiţă, pentru familia ei şi pentru toţi copiii care "trăiesc în suferinţă sau riscă să îşi piardă viaţa din cauza bolilor şi a războiului".

În prezent nu există niciun tratament pentru bolile mitocondriale, care sunt genetice şi împiedică celulele organismului să producă energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE