Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii ucraineni se luptă pentru recolte. Bombele ajung și în lanurile agricole

Fermierii ucraineni din regiunea Donețk, puternic afectată de război, se tem că își vor pierde recoltele din cauza bombardamentelor intense. Ei mai spun că își pun viața în pericol din cauza minelor și obuzelor împrăștiate pe terenurile agricole.

Pe lângă pericolul bombardamentelor, fermierii ucraineni se confruntă și cu lipsa pieselor de schimb pentru repararea utilajelor agricole, dar și cu scumpirea și deficitul de carburanți.

„Nici nu știm cum vom recolta, pentru că în fiecare noapte și în fiecare zi sunt bombardamente. Ne temem că, pur și simplu, vor arde câmpurile. Motorină nu avem pentru că prețul este mare. Într-o săptămână sau două va trebui să începem recoltarea. Dar cum vom recolta, încă nu știm. Oricum, sperăm, ne străduim să o strângem. Așteptăm aici. Colegii pregătesc utilajele”, a mărturisit Volodimir Skorpad, fermier.

„Lucrez, produc orz, grâu, floarea-soarelui. Acum, după cum a spus și Volodimir (Zelenski), avem dificultăți cu combustibilul. Și cu aceste lupte – totul arde, totul este în flăcări. Nu este nimic bun de zis. Este greu, foarte greu, cu piesele de schimb”, a explicat Andrei Zubko, fermier.

Prețuri în scădere

Din cauza războiului, prețurile oferite de comercianți pentru producția agricolă este foarte mic. Prin urmare, spun agricultorii, și profiturile sunt diminuate.

„Cea mai mare amenințare sunt luptele. În orice moment poate cădea aici un obuz și totul, pur și simplu, va arde. Nu vom putea recolta grâul” Oleksandr Zhuravski, fermier.

Câmpurile, brăzdate de mine

Agricultorii își fac griji și pentru viața angajaților. În câmp ar putea să fie să fie mine, dar și bombe care nu au explodat.

„Un agricultor care lucrează în câmp ar putea să nu vadă o mină, să treacă peste ea și să fie aruncat în aer. Este un pericul. Toți ne asumăm riscuri. Dar vom recolta grâul”, a mai spus Oleksandr Zhuravski.

Din cauza invaziei ruse, pe teritoriul Ucrainei sunt blocate aproape 20 de milioane de tone de cereale. Iar dacă silozurile nu vor fi eliberate în timp util, există pericolul ca fermierii să nu poată depozita noua recoltă. Pe de altă parte, negocierile privind crearea unor coridoare maritime pentru exportul de cereale din Ucraina nu au ajuns deocamdată la niciun acord clar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE