Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii din Polonia vor să blocheze total vămile cu Ucraina, nemulțumiți de reglementările UE cu privire afluxul de cereale

Fermierii polonezi plănuiesc blocarea totală a vămilor cu Ucraina, la începutul săptămânii viitoare. Nemulțumiți de reglementările Uniunii Europene cu privire afluxul de cereale ucrainene, agricultorii au intrat într-o grevă de 30 de zile. Încă de săptămâna trecută, protestatarii au blocat mai multe drumuri din țară, precum și punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Fermierii din Polonia vor să blocheze total vămile cu Ucraina

Fermierii polonezi sunt nemulțumiți de importurile de alimente și cereale ieftine provenite din Ucraina.

Pawel Ilasz, fermier: „Lăsăm să treacă doar câte o mașină pe oră; una într-o direcție, una în cealaltă. Plus ajutoare umanitare, autobuze, autocare, care ar putea transporta alimente perisabile. Deci, nu blocăm zona în întregime. Îi lăsăm pe unii să treacă, înțelegem, dar vrem să fim și noi înțeleși: îngrășămintele sunt scumpe în țara noastră, grâul se ieftinește tot timpul, toată lumea are o familie, toată lumea are copii”.

Oficialii polonezi sunt îngrijorați de perturbarea traficului, în contextul în care s-ar putea relua și protestul șoferilor de camioane. De aici și vizita la graniță a miniștrilor polonez și ucrainean ai Infrastructurii.

Pawel Gancarz, ministrul adjunct al Infrastructurii din Polonia: „Astăzi, ne-am concentrat asupra verificării controalelor care au loc la frontieră. Am stabilit câteva măsuri pentru reglementarea traficului înainte de suspendarea protestului, iar azi verificăm cum arată acestea puse în practică”.

Serhiy Derkacz, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina: „Blocarea frontierei este într-adevăr o problemă, din care derivă alte probleme economice și sociale, în Ucraina. Așa că este foarte important să menținem frontiera deschisă, mai ales în timpurile invaziei ruse în Ucraina”.

Într-o declarație scrisă trimisă jurnaliștilor, ministrul polonez al Agriculturii a spus că poartă discuții cu partea ucraineană pentru a limita afluxul de mărfuri. El amintește și că normele comerciale sunt, însă, responsabilitatea Comisiei Europene.

Declarație Czesław Siekierski, Ministrul polonez al Agriculturii:

„Purtăm discuții cu Ministerul Agriculturii din Ucraina pentru a limita afluxul de mărfuri. Răspunsurile nu se află doar în relațiile polono-ucrainene, Comisia Europeană este responsabilă pentru normele comerciale”.

Sursa: gov.pl

Magdalena Chodownik, jurnalist Euronews: „Acțiunile fermierilor polonezi au fost o sursă de inspirație pentru fermierii din întreaga Europă, care sunt, de asemenea, afectați de reglementările relaxate pentru importurile de produse din Ucraina. Însă, de data aceasta, declară ei, doresc schimbări concrete”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE