Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomen tot mai popular în Spania: Tinerii renunță complet la alcool atunci când merg la petreceri

Consumul conștient de alcool este un fenomen tot mai popular în Spania. Asta înseamnă că tinerii renunță complet la alcool atunci când merg la petreceri și se laudă cu acest lucru pe rețelele de socializare.

În perioada sărbătorilor, oamenii beau mai mult alcool decât de obicei. Însă tot mai mulți tineri renunță la consumul excesiv de alcool și aleg consumul conștient. Astfel, ei au mai multă grijă la tipul și cantitatea băuturilor pe care le consumă.

Tânără: Este un pic jenant. Este un pic neplăcut să te vezi în situații în care să fii foarte beat. Poți fi înregistrat și apoi devine viral... Nu știu dacă suntem conștienți de locul în care ne aflăm, de persoanele cu care suntem și de ceea ce facem.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din anul 2000, consumul excesiv de alcool în rândul europenilor sub 25 de ani a scăzut cu peste 10 procente. Tinerii au mai multă grijă de sănătatea lor mintală, de corpul și de imaginea lor.

Tânără: Am pus alte lucruri pe primul loc în viața mea, cum ar fi să-mi fac un plan dimineața, lucru pe care, dacă aș fi fost mahmură, probabil că nu l-aș fi făcut.

În Spania, 15% dintre cei cu vârsta sub 24 de ani nu beau deloc, dar se confruntă cu presiunea prietenilor.

Tânără: Asta este scuza mea mereu - nu beau din motive de sănătate. Așa că nu mă mai deranjează nimeni.

Jaime Velazquez, jurnalist Euronews: Consumul conștient de alcool este un fenomen global care inundă social media cu hashtag-uri. Consumul conștient de alcool a devenit o provocare virală pentru mulți tineri.

Jose Blazques, lector la Universitatea Europeană din Madrid: Relația lor cu social media are de-a face și cu feedbackul pozitiv pe care îl primesc, like-urile pe care le primesc. Acest feedback, când spun că „nu am băut” sau „am reușit să-mi reduc consumul de alcool”, este important pentru ei, deoarece primesc recunoaștere din partea follower-ilor sau al persoanelor cu care interacționează pe rețele.

Barurile care oferă și variante de cocktail-uri fără alcool devin din ce în ce mai frecventate de tinerii din Spania. Pentru că, zic ei, cea mai bună noapte este cea pe care ți-o amintești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE