Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile protestează față de interdicții în Afganistan, după ce guvernul taliban a dispus închiderea saloanelor de înfrumusețare

Zeci de femei afgane au protestat la Kabul față de interdicția impusă de talibani privind activitatea saloanelor de înfrumusețare. Gestul femeilor este unul rar întâlnit în Afganistan, țară condusă de mișcarea radicală islamistă. 

Femeile adunate în centrul capitalei afgane au scandat “Vrem să muncim, vrem mâncare și libertate! Suntem aici pentru dreptate! ”. La începutul acestei luni, guvernul taliban a anunțat că patronii saloanelor și magazinelor de înfrumusețare pentru femei au la dispoziție o lună ca să-și închidă afacerile.    

Poliția a intervenit în forță, a folosit tunuri de apă și a tras focuri de armă pentru a dispersa femeile.   

”Ne-au alungat. Femeile care am rămas aici mergem la Națiunile Unite (misiunea din Afganistan) să ne apărăm. Femei, nu vă separați, rămâneți împreună!”, a spus o protestatară. 

Interdicția impusă de talibani a provocat un nou val de critici la nivel internațional. Anterior, guvernul de la Kabul a aprobat o serie de măsuri ce limitează drepturile și libertățile femeilor afgane, inclusiv prin blocarea accesului la educație, în spațiile publice și la majoritatea locurilor de muncă. Politicile talibanilor referitoare la femei au aprofundat izolarea țării afectată de o profundă criză economică ce agravează criza umanitară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE