Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără plan concret pentru economia de curent. În UE, reducerea consumului de energie este voluntară

Mai multe țări europene au luat deja măsuri de reducere a consumului de energie. Se întâmplă în contextul în care la nivelul Uniunii s-a decis reducerea voluntară a consumului de gaze. Autoritățile din România nu au anunțat o strategie la nivel național în privința instituțiilor publice, dar au existat semnale guvernamentale privind responsabilitatea individuală.

Centrul Bucureștiului nu pare atins de criza energetică. Reporterii Euronews au surprins cele mai importante instituții din Capitală iluminate pe timp de noapte exact ca în anii trecuți când nu se punea problema economisirii.

Planurile europene au titlu de recomandare. Se creează astfel portița pentru ca reducerea consumului să nu să facă în mod coordonat, la nivelul tuturor instituțiilor de stat. Dorința de a se alinia la normele europene există însă.

Reporter: Sunt cam multe aparate de aer condiționat în funcțiune.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Dacă doriți să ducem transparența până la capăt, dintre cele trei din această sală de briefing funcționează două și cu acestea două cred că ne apropiem de 25 de grade. Există, într-adevăr, și la nivelul țării noastre dorința, preocuparea de a ne înscrie în aceste eforturi de a economisi energie, fără însă a periclita buna funcționare a serviciilor publice.

Nu se iau măsuri concrete de reducere a consumului, pentru că suntem mai puțin dependenți de importurile de energie decât alte state europene, au explicat autoritățile.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Împreună sigur am putea să facem un efort comun. Și acum am putea stinge mai multe becuri, dar cred că nu ne-am mai putea vedea.

Autoritățile române au dat asigurări că nivelul producției interne de energie asigură aprovizionarea clienților protejați: cei casnici, cei care produc energie electrică şi termică, spitale, școli.

Potrivit unei decizii de la nivel european, reducerea consumului de energie va fi obligatoriu doar dacă la nivel european se va institui stare de alertă.

„Comisia Europeană prezintă o propunere de declanșare a unei „alerte a Uniunii” în cazul unui risc substanțial de deficit grav de aprovizionare cu gaze sau al unei cereri de gaze excepțional de ridicate sau în cazul în care cel puțin cinci state membre care au declarat o alertă la nivel național solicită Comisiei acest lucru”, potrivit Consiliului European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE