Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Familia de români cu afaceri prospere în Florența. Marlena și Ovidiu visează ca într-o zi să se întoarcă în România

Italia a fost una din primele destinații pentru românii care nu și-au găsit locul pe piața muncii din România. Fie pentru că nu erau suficiente locuri de muncă, fie pentru că nu erau bine plătiți, oamenii și-au pus viața într-o valiză și au plecat.

Neoficial, sunt acum aproximativ două milioane de români în Italia. Iar după ani întregi de muncă pentru alții, mulți au reușit să-și deschidă propriile afaceri și să-și facă un rost departe de țara natală. Printre ei, Marlena și Ovidiu, pe care i-am vizitat în Florența.

După 12 ani în Italia, și-a deschis propriul salon

Marlena Maftei și Ovidiu Cojan s-au cunoscut chiar în Florența, unde veniseră amândoi în căutarea unei vieți mai bune. Aici s-a născut fetița lor, Amelie. 12 ani a muncit Marlena până a reușit să strângă aproape 40 de mii de euro ca să-și deschidă un salon de coafură.

Marlena Maftei, coafeză: ”Am venit direct cu școala. Era un program, un fel de Erasmus, schimb de experiență se numea la școala unde făceam eu cursurile de frizerie. A trebuit să stau 3 luni, m-am întors să dau examenul și trebuia să rămân în România. Am ales să vin în Italia pentru că am crezut că am mai multe posibiliăți decât în România. Și am crezut bine! Sunt sigură că dacă rămâneam acolo n-aș fi ajuns să deschid propriul meu salon.”

Acum se mândrește cu faptul că e una din puținele coafeze din Peninsulă care lucrează cu keratină, un tratament special pentru protejarea părului și scalpului clienților. Iar felul în care înțelege să-și facă treaba a ajutat-o și în relația cu cei care trec pragul salonului.

Marlena Maftei, coafeză: ”Dacă ești o persoană cum se cuvine, nu ai probleme. Și toate lumea te acceptă cum ești. Eu nu am trăit chestia aia că sunt româncă, sunt din afara Italiei și am avut probleme.”

Nu i-a fost ușor însă. Până să învețe limba italiană, Marlena se înțelegea cu clienții mai mult prin semne. Dar asta n-a oprit-o din drumul ei.

Marlena Maftei, coafeză: ”A fost unul dintre anii cei mai comici. Știți cum vorbește Charlie Chaplin? Așa vorbeam eu italiana. Prin semne, luam vocabularul, dar a fost distractiv. Și distram și clienții, toți din jurul meu se distrau.”

  • Datele oficiale arată că peste 1 milion de români cu acte în regulă trăiesc în Italia. Însă, Ministerul de Externe recunoaște că numărul real al acestora este mult mai mare. Aici, in Toscana, se află aproximativ 100.000 de conaționali. În capitala regiunii, aici in Florența, activează in jur de 2000 de firme românești. Mai multe decât întâlnim la Roma sau la Milano.

În România cânta la pian, în Italia are un atelier pentru cărucioare pentru bebeluși

Dacă Marlena a reușit să facă meseria pentru care se pregătise de acasă, soțul ei, Ovidiu, și-a schimbat traseul la 180 de grade. În România cânta la pian, saxofon sau acordeon și, inițial, a vrut să continue cu asta în Italia. A prins însă gustul afacerilor și acum are un atelier în care curăță cărucioare pentru bebeluși.

Ovidiu Cojan, antreprenor: ”Ideea a plecat de la o problemă personală. M-am găsit într-o zi cu căruțul murdar și nu știam cum să-l curăț. Am căutat toate soluțiile, să-l bag în duș, dar nu se putea. Am ajuns într-un final la această soluție, să-l duc la 12 noaptea într-o spălătorie auto cu jetoane. Am făcut acest lucru, dar după două zile s-a uscat, iar apoi era plin de pete, de urme de detergent. Mi-am dat seama că nu funcționează. Pe urmă, ducând fetița la grădiniță, am văzut o grămadă de cărucioare murdare. Am vorbit cu soția și mi-a venit în minte acaestă idee, de ce n-am deschide noi o spălătorie pentru cărucioare?”

Cu inima încă în România

Au muncit mult până să ajungă la viața pe care și-au dorit-o, dar dorul de casă a rămas.

Marlena Maftei, coafeză: ”Îmi lipsește foarte mult România. Cu toate că sunt aici, ok, am deschis propriul meu salon. Am o viață extraordinar de frumoasă, nu pot să mă plâng. Dar când spui cuvântul casă, e ceva ce nu poți descrie în cuvinte. Iar România, pentru mine, e casa.”

Ovidiu Cojan, antreprenor: ”Cât ne permite tinerețea, sănătatea, mai stăm aici. Am zis să mai rezistăm, mai punem un bănuț deoparte și pe urmă planul nostru e să ne întoarcem, să ne stabilim în România. Cred că toți românii din străinătate își doresc să se întoarcă. Te adaptezi, e foarte frumos, dar inima e tot inimă de român în interiorul nostru.”

Și le e cu atât mai greu cu cât ajung foarte rar în România. Au trecut deja doi ani de la ultima lor vizită. De altfel, conform datelor de la Ministerul Român de Externe, există aproximativ șase milioane de români plecați în străinătate. Doar puțin peste un milion dintre ei vin acasă de sărbători în fiecare an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE