Fact check - Produce Rusia de patru ori mai multă muniție decât NATO?

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat, în repetate rânduri, că Rusia are o capacitate anuală de producție de muniție de patru ori mai mare decât cea a NATO, în total.

Într-un discurs susținut luna trecută la Londra, secretarul general al NATO a repetat avertismentul pe care l-a făcut public de cel puțin trei ori în acest an: alianța occidentală este cu mult în urma Moscovei în ceea ce privește producția de muniție.

„În ceea ce privește muniția, Rusia produce în trei luni ceea ce produce întreaga NATO într-un an”, a declarat Rutte pe 10 iunie. El a adăugat că mașina de război a lui Putin „accelerează, nu încetinește."

El a repetat apoi avertismentul: „Permiteți-mi să repet: economia NATO este de 25 de ori mai mare decât cea a Rusiei. Este de 50 de trilioane de dolari, iar economia rusă este de două trilioane. Această economie de două trilioane de dolari produce de patru ori mai multă muniție decât produce în prezent întreaga NATO”.

Ce știm despre capacitatea Rusiei de producție de muniție

Știm că multe date referitoare la război sunt distorsionate, parțial adevărate sau chiar false, ceea ce este normal, datorită confidențialității și sensibilității extreme. Însă chiar produce Rusia în trei luni cantitatea de muniție pe care NATO o produce într-un an?

Euronews.com a verificat afirmațiile în raport cu datele disponibile. Constatarea a fost că, deși producția de muniție a Moscovei ar fi de aproximativ patru ori mai mare decât cea a Alianței NATO în 2024, există semne clare că diferența ar putea să se reducă.

Informațiile despre capacitatea de producție militară a Moscovei sunt clasificate, iar estimările experților se bazează pe declarațiile oficialilor, informații secrete divulgate și date istorice. Ceea ce se poate afirma cu certitudine este că Moscova și-a crescut considerabil producția de muniție de când a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, în 2022, ceea ce a dus la depășrea producției occidentalilor.

Serviciul de Informații Externe al Estoniei estimează că Rusia a produs sau a recondiționat 400.000 de proiectile de artilerie în 2022, multiplicându-și producția de peste unsprezece ori pentru a ajunge să producă 4,5 milioane de proiectile în 2024.

O analiză realizată de firma de consultanță Bain & Company, pentru Sky News, în mai 2024, a ajuns la aceeași concluzie și a estimat la 4,5 milioane numărul total de proiectile produse sau recondiționate în 2024.

Rusia produce în principal proiectile de artilerie de 122 mm și 152 mm, în timp ce proiectilul standard NATO are un diametru puțin mai mare, de 155 mm, și este utilizat în principal în sistemele de obuziere occidentale, precum cele furnizate de aliați Kievului.

O analiză făcută de Bain & Company estimează că proiectilul de 152 mm preferat de Moscova este de aproximativ patru ori mai ieftin de produs, la 1.000 de dolari bucata, comparativ cu 4.000 de dolari pentru proiectilul standard NATO de 155 mm. Specialiștii cred că stocul de muniție disponibil pentru Moscova este mai mare decât propria capacitate de producție, datorită stocurilor pe care le importă de la aliații săi.

Potrivit rapoartelor mass-media, care citează informații ale serviciilor secrete sud-coreene divulgate săptămâna aceasta, Coreea de Nord a furnizat Rusiei 12 milioane de proiectile de 152 mm, pentru a fi utilizate în Ucraina. Deși această cifră nu poate fi verificată în mod independent, imaginile din satelit analizate de Wall Street Journal în decembrie anul trecut au arătat semne ale unei creșteri semnificative a capacității de producție în Coreea de Nord, precum și o creștere a livrărilor către Rusia.

NATO ar putea ajunge Rusia din urmă la producția de muniție

Cum se compară aceste date cu capacitatea NATO? Euronews a verificat afirmațiile lui Rutte analizând capacitatea comparativă de producție de muniție a aliaților europeni și a SUA, principalii producători din cadrul NATO.

În 2024, Europa și SUA au produs aproximativ 1,2 milioane de proiectile pe an, potrivit Institutului German pentru Afaceri Internaționale și Securitate din Berlin, comparativ cu aproximativ 4,5 milioane în Rusia.

Aceste estimări ar corespunde cu afirmația lui Rutte că Rusia produce anual de patru ori mai multă muniție decât omologii săi din NATO. Cu toate acestea, alianța occidentală intenționează să-și reducă dramatic acest decalaj în 2025. Comisia Europeană și-a stabilit obiectivul de a crește producția de muniție la 2 milioane de cartușe pe an în 2025, în timp ce SUA urmărește să atingă un nou obiectiv de 100.000 de cartușe pe lună până în octombrie.

Alți aliați, printre care Norvegia, Regatul Unit și Canada, urmăresc, de asemenea, să-și consolideze lanțurile de aprovizionare. Deși atingerea acestor obiective ar permite NATO să reducă semnificativ decalajul față de Rusia, aliații occidentali au avut în trecut dificultăți în a-și îndeplini promisiunile.

Uniunea Europeană nu și-a atins obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie anul trecut, ceea ce a determinat Republica Cehă să inițieze o campanie internațională de strângere de fonduri pentru a procura mai multe cartușe de muniție pentru Kiev, care a obținut de atunci participarea a 16 țări.

Inițiativa cehilor a dus la livrarea, până în prezent, a 1,6 milioane de obuze către Ucraina. Ministrul ceh de Externe a declarat, în luna mai, că s-au asigurat fondurile necesare pentru continuarea programului până în 2026, dar că viitorul acestuia depinde de alegerile parlamentare programate pentru luna octombrie.

Întârzierea Occidentului pune în pericol rezistența Ucrainei?

De asemenea, nu este clar cât din aceste stocuri occidentale va fi trimis Ucrainei în 2025. Guvernul de la Kiev a declarat anterior că are nevoie de aproximativ 200.000 de cartușe pe lună pentru a putea rezista atacurilor rusești de pe linia frontului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că Ucraina speră să primească în acest an aproximativ 3 milioane de obuze de artilerie de la aliații săi, inclusiv 1,8 milioane prin intermediul unui program condus de Cehia.

Însă Occidentul, în special Europa, se luptă în continuare să-și relanseze industria de muniții. Explozivii – elementul esențial al obuzelor de muniție – sunt în deficit. De exemplu, există în prezent o singură fabrică în Polonia care produce trinitrotoluen (TNT).

Obiectivele occidentului sunt încă mult în urma celor ale rușilor, în ciuda faptului că economia rusă este de aproape 25 de ori mai mică decât dimensiunea combinată a economiilor NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE