Propunerile unui general polonez: forță militară de rezervă de un milion de oameni și posibilitatea de a lovi Rusia „din toate părțile"

Polonia, țara din NATO care a investit cel mai mult din PIB în apărare, vine cu noi propuneri pentru strategia de securitate. Una dintre cele mai cunoscute și influente persoane din armata poloneză, general-locotenentul în rezervă Jaroslaw Gromadzinski, propune o schimbare fundamentală, în contextul amenințării tot mai semnificative a Rusiei.

Dacă rușii ar ataca un stat NATO, Polonia se simte vizată, cu toate că cele mai vulnerabile ar fi micuțele state baltice.

După un studiu realizat împreună cu institutul Sobieski și cu institutul Flancului Estic, Jaroslaw Gromadzinski propune măsuri care să descurajeze un viitor atac al Rusiei. Printre aceste măsuri, prima prevede înființarea unei „forțe militare de rezervă” de un milion de oameni, care să poată acționa imediat, în cazul unui atac, iar a doua presupune ca Polonia să să aibă capacitatea de a ataca direct teritoriul rus, cu lovituri de mare anvergură, „din toate părțile”, dacă armata Kremlinului atacă prima.

Polonia ar vrea o forță militară de rezervă de un milion de oameni

Generalul Gromadzinski spune că această nouă doctrină se numește „apărare activă” și că Polonia, în calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu-și mai permite o strategie strict defensivă, ci o postură ofensivă. Este un fel de „stare de război permanentă” în care ar urma să intre societatea poloneză. Iar asta presupune ca toate instituțiile statului polonez, inclusiv spitalele și administrațiile locale, să funcționeze pe baza unor structuri predefinite pentru conflict, care să fie gata de activare imediată.

,,În noua strategie de securitate națională, trebuie să afirmăm clar: dacă Polonia este atacată, avem dreptul să lovim inamicul cu toate mijloacele, inclusiv pe teritoriul său. Trebuie să fim pregătiți să operăm pe întreaga adâncime operațională a adversarului", a spus Gromadziński, citat de publicația Defence24.

Pentru a susține această nouă postură a Poloniei, generalul Gromadziński spune că este necesară continuarea achizițiilor de armament în număr mare, dar și o reorganizare la nivelul societății, care să fie conștientă că ar putea să se confrunte cu un eventual război.

„Nimeni nu mă convinge că, într-o țară de 38 de milioane de locuitori, nu putem construi o rezervă de un milion de oameni", a spus Gromadziński, care susține că actualul model, care datează de la nivelul anilor 90, este învechit. El susține că ar trebui adoptată rețeta elvețiană, care să-i pregătească pe cetățeni nu doar pentru „roluri militare”, ci și pentru „sectoare critice, precum apărarea civilă, serviciile medicale de urgență și infrastructura critică.” Argumentul său este că „războiul din Ucraina a demonstrat că nu luptă doar armata, ci întregul stat".

Polonia a achiziționat recent aproape 300 de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune sud-coreene, de tip Chunmoo, dar și aproximativ 500 americane, de tip HIMARS. Tot din Coreea de Sud, guvernul de la Varșovia a comandat sute de tancuri K2. În Polonia urmează să ajungă și tancuri americane de tip M1 Abrams și obuziere autopropulsate K9.

„De ce cumpărăm aceste sisteme? Rușii trebuie să fie conștienți că, în cazul unei agresiuni, le vom folosi pentru a lovi ținte pe teritoriul lor. Suntem un stat aflat în linia întâi. Timpul este resursa noastră cea mai importantă. Spre deosebire de Ucraina, Polonia nu are adâncime strategică. Nu vom avea la dispoziție săptămâni pentru a ne activa forțele în caz de război”, a spus generalul.

Gândirea lui Gromadziński este apreciată de elitele militare din Polonia. De altfel, în octombrie 2024, fostul șef al statului major, Rajmund Andrzejczak, a spus că, în caz că este atacată, Polonia trebuie să dea răspunsul „nu în prima zi, ci în primul minut. Trebuie să lovim toate țintele strategice pe o rază de 300 km, inclusiv Sankt Petersburg".

Armata Poloniei este deja foarte întărită față de situația de la începutul războiului din Ucraina, iar până în anii 2030, când este prevăzut un posibil atac al Rusiei asupra unui stat NATO, polonezii ar putea deveni țara cel mai bină înarmată din toată Alianța Nord-Atlantică, din punct de vedere al rachetelor deținute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE