Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Extremişti din Germania au ajuns în zone de război din Ucraina pentru a lupta pentru Rusia

Zeci de extremişti din Germania au călătorit în zone de război din Ucraina de la începutul invaziei ruse în ţară, a anunţat Ministerul de Interne german ca răspuns la o informaţie oferită de ziarul Die Welt, relatează sâmbătă dpa.

Articolul, care urmează să apară în ediţia de duminică a ziarului german, citează ministerul spunând că serviciile de securitate au înregistrat plecarea a 61 de persoane care ''au legătură cu extremismul sau cu criminalitatea motivată politic''.

În cazul a 39 de persoane, au existat informaţii concrete că au părăsit ţara ''cu intenţia de a participa la ostilităţi''. Dintre aceştia, 27 erau pro-ruşi şi 12 pro-ucraineni.

În cazul celor mai mulţi din acest grup, atât extremişti de dreapta, cât şi extremişti de stânga, autorităţile au avut informaţii concrete că au luat parte la ostilităţi, însă majoritatea dintre ei sunt consideraţi ca aparţinând fenomenului ''luptătorului străin''.

În principiu, participarea la operaţiunile de luptă din Ucraina nu este pedepsită, a declarat pentru ziar o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Justiţiei.

Acest lucru se aplică ''atâta timp cât ei nu acţionează ca mercenari, ci ca membri ai forţelor armate regulate sau ai corpurilor de voluntari echivalente şi miliţiilor''. Cu toate acestea, acest lucru nu îi protejează de eventuale investigaţii privind posibile crime de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE