Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se apropie de linia a doua a defensivei ruse, după cucerirea localității Staromaiorske

Cucerirea localităţii Staromaiorske, anunţată joi de armata ucraineană, în sud-vestul regiunii Doneţk, permite Ucrainei să se apropie de a doua linie a defensivei ruse de care va trebui să treacă pentru a-şi putea continua înaintarea spre portul ocupat Berdiansk, a declarat vineri expertul militar ucrainean Serghei Grabski.

"Este prea devreme pentru a sărbători aceasta ca pe un mare succes, dar (cucerirea localităţii) arată în mod clar că forţele ucrainene reuşesc să avanseze în condiţii foarte dificile", a declarat pentru EFE colonelul ucrainean în rezervă.

Ucraina își îmbunătățește poziția tactică

Recuperarea Staromaiorske, explică Grabski, permite Ucrainei să-şi îmbunătăţească poziţia tactică în această zonă a frontului şi va ajuta forţele Kievului să-şi "extindă acţiunile ofensive pentru a se apropia mai întâi şi apoi a distruge a doua linie de apărare rusă".

Întrebat despre câmpurile de mine dense care complică contraofensiva ucraineană, ofiţerul în rezervă cu experienţă în misiuni internaţionale în Irak şi în Balcani anticipează că acestea nu vor mai pune aceeaşi problemă atunci când forţele ucrainene vor trebui să atace linia a doua.

"Nu putem spune că vom întâlni acelaşi nivel de densitate", spune Grabski, care explică faptul că aglomerarea cu explozibili a acestei a doua linii ar crea, de asemenea, obstacole serioase pentru trupele ruse însele în manevrele lor de răspuns la atacurile ucrainene.

Acest colonel în rezervă consideră că Ucraina nu a creat încă condiţiile necesare pentru lansarea unei ofensive mecanizate pe scară mai largă, aşa cum Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) şi alte surse care urmăresc conflictul susţin că s-ar putea să se fi produs deja pe frontul de vest, în regiunea sudică Zaporojie.

Ucraina, potrivit lui, trebuie să continue epuizarea trupelor ruse cu tactica actuală de a lansa în atac grupuri mici de soldaţi uşor înarmaţi, distrugând în acelaşi timp cât mai multe unităţi de artilerie şi alte obiective ruse, pentru a slăbi forţele de ocupaţie înainte de a arunca în luptă mai multe trupe şi echipamente.

Ucraina şi-a început contraofensiva terestră la începutul lunii iunie. În prezent, forţele ucrainene atacă în trei sectoare ale liniei frontului: la Bahmut, în est, în zona Staromaiorske, în sud-est, şi în Zaporojie, în sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE