Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Extinderea Schengen, afectată de războiul din Ucraina și de criza refugiaților. Președintele Consiliului European: „Cu câteva luni în urmă eram mai optimist”

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina și riscul unui nou val de refugiați de război ar putea influența dezbaterile cu privire la extinderea spațiului Schengen, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Oficialul european a constatat o schimbare de abordare față de extinderea Spațiului Schengen în ultima perioadă.

„Cu câteva luni în urmă eram mai optimist cu privire la un acord unanim al statelor europene asupra intrării Croaţiei, României şi Bulgariei'' în spaţiul Schengen, dar ''acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită'', a afirmat Charles Michel într-un interviu acordat cotidianului ceh Hospodarske Noviny, conform Agerpres.

Aderarea României la Spațiul Schengen, decisă la Consiliul JAI din 8 decembrie

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este aşteptat să se pronunţe joi, 8 decembrie, asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen.

Guvernul Țărilor de Jos a transmis că se opune aderării Bulgariei, în vreme ce Executivul de la Viena respinge aderarea Bulgariei și României. Ambele guvernele au invocat presiunea migrației ilegale.

Referitor la Bulgaria, premierul olandez Mark Rutte a adus în discuție şi problemele statului bulgar legate de corupţie şi criminalitatea organizată.

De cealaltă parte, premierul interimar bulgar Galab Donev a catalogat luni îndoielile Olandei drept o manifestare a unui „dublu standard”.

„În zilele următoare, guvernul (bulgar) va continua discuţiile active cu partenerii săi pentru a asigura aderarea la spaţiul Schengen'', a declarat Donev.

„În acelaşi timp, în funcţie de rezultat, guvernul este pregătit să examineze răspunsul său, inclusiv adoptarea de contramăsuri'', a adăugat şeful Executivului de la Sofia.

Comisia Europeană a recomandat recent primirea României în spațiul Schengen, după un îndemn similar din partea Parlamentului European.

Momentul-cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în 7 decembrie, la reuniunea ambasadorilor statelor membre UE. Atunci va fi decisă ordinea de zi finală a Consiliului Justiție şi Afaceri Interne din 08 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE