Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziţia "Universul lui Salvador Dali" a ajuns la București. Care este programul și cât costă un bilet

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, i-a invitat luni pe bucureşteni să viziteze expoziţia "Universul lui Salvador Dali", care va fi deschisă la ARCUB - Hanul Gabroveni, pe care a caracterizat-o drept "foarte interesantă şi completă asupra a mai multor faze de evoluţie ale acestui mare artist".

"Am fost foarte bucuros să vedem această expoziţie Dali. Cred că Bucureştiul creşte. Faptul că avem simultan o expoziţie Dali, o expoziţie Picasso, o expoziţie Brauner înseamnă mult pentru oraşul nostru. Eu îi invit pe bucureşteni să vină la aceste expoziţii, pentru că doar atunci când intri în relaţie directă cu cei mai mari atunci ieşi din provincialism. Educaţia şi cultura formează identitatea. Asta suntem, ceea ce devenim pe tărâmul conştiinţei şi evident că e important să interacţionăm cu cei mari", a declarat Nicuşor Dan, după participarea la avanpremiera expoziţiei, conform Agerpres.

Edilul a mărturisit că i-ar fi plăcut să vadă expoziţia Dali, în urmă cu 30 de ani. "Mi-ar fi plăcut să văd expoziţia aceasta acum 30 de ani. Acum deja am regăsit multe din lucrurile pe care le ştiam despre Dali şi, cumva, aştept expoziţia Brauner", a spus Dan.

El a caracterizat expoziţia de la ARCUB drept una "foarte interesantă şi completă asupra a mai multor faze de evoluţie ale acestui mare artist". "Dacă e să apreciezi ceva la el, apreciez curajul", a adăugat primarul.

Universul lui Salvador Dali, în peste 10 spații

Expoziţia "Universul lui Salvador Dali", care prezintă, în premieră în România, în peste 10 spaţii expoziţionale, o selecţie de creaţii ale artistului catalan, 170 de lucrări - sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului Dali, se va deschide, începând de miercuri, la ARCUB - Hanul Gabroveni.

Expoziţia, care a călătorit timp de 13 ani prin mari oraşe din Europa, este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Hadran Events, şi aduce, pentru prima dată la Bucureşti, obiecte de artă din cea mai importantă colecţie privată ce conţine lucrări semnate de Salvador Dali, aparţinând renumitului colecţionar de artă Beniamino Levi, către l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 şi a fost agentul acestuia.

"Noi am reuşit să punem la dispoziţie spaţiile, împreună cu tot ce înseamnă utilităţile şi buna funcţionare timp de cinci luni de zile a expoziţiei. Am lucrat împreună cu toate departamentele din ARCUB, pe partea de promovare, partea de producţie, tot ce a însemna partea logistică, asigurarea expoziţiei aducerea ei de la Budapesta şi tot ce înseamnă partea de promovare şi bugetul aferent. Cheltuielile efective însă le efectuează partenerul nostru Hadran Events şi noi o să ne recuperăm parte din investiţie din vânzarea biletelor. Lucrăm de patru luni de zile, dar ca să reuşim să aducem expoziţia, tot ce înseamnă partea de preproducţie, am lucrat de aproape un an de zile", a declarat Raluca Ganea, şef serviciu proiecte şi programe culturale ARCUB.

"Universul lui Salvador Dali" îşi propune să dezvăluie fundamentele ce stau la baza geniului inspirat al lui Dali şi să ofere o mai bună înţelegere a artei şi vieţii sale, prin sculpturi precum "Venus spaţială", ce întruchipează tema feminităţii, ceasuri topite din seria "Dansul timpului", "Melcul şi îngerul", "Înger suprarealist", ce explorează relaţia lui Dali cu biserica şi spiritualitatea, obiecte de artă din pastă de sticlă colorată, rezultatul colaborării lui Dali cu renumita cristalerie Daum, obiecte din aur încrustate cu pietre preţioase, inspirate de bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, ilustraţii rare ce abordează o alternativă distorsionată a realităţii, precum "După 50 de ani de suprarealism", şi teme clasice ale literaturii, cum ar fi "Mult zgomot pentru Shakespeare".

Totodată, obiectele de mobilier suprarealist, inspirate din surse aparent banale, precum "Canapeaua buzele lui Mae West", sunt dovada versatilităţii şi polivalenţei celui care a redefinit modul în care percepem arta.

De asemenea, expoziţia oferă o experienţă interactivă prin intermediul tehnologiei moderne, permiţând vizitatorilor să interacţioneze virtual cu câteva dintre cele mai cunoscute lucrări şi simboluri daliniene şi să exploreze detaliile ascunse ale operelor sale.

Care este programul și cât costă un bilet la expoziția lui Salvador Dali

Biletele pot fi achiziţionate, la preţuri variabile în funcţie de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, Entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (strada Gabriveni nr. 50-53). Studenţii şi pensionarii îşi pot achiziţiona bilete la preţul de 55 lei (acces VR inclus) de la casa de bilete ARCUB, în baza documentelor ce atestă calitatea acestora (carnet de student/talon de pensie).

Expoziţia "Universul lui Salvador Dali" de la ARCUB - Hanul Gabroveni poate fi vizitată până pe 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10:00 - 20:00. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE