Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții prezic cum vom călători peste 50 de ani: De la pașapoarte bazate pe bătăile inimii până la alegerea vacanțelor după experiențe în metavers

Dacă sistemul biometric de intrare-ieșire din Europa (care va intra în vigoare la sfârșitul anului 2023) pare a fi de înaltă tehnologie, previziunile privind modul în care se va călători peste cincizeci de ani sunt de domeniul filmelor științifico-fantastice.

Compania aeriană low-cost easyJet a cerut unui grup de experți - inclusiv academicieni, futurologi și consilieri de afaceri - să prevadă cum vor arăta călătoriile în 2070, potrivit Euronews Travel.

Rezultatele, publicate în raportul 2070: The Future Travel Report, fac previziuni cu privire la alegerea și rezervarea vacanței, la experiența de zbor și aeroport și la cazare.

De la pașapoartele cu "semnătură cardiacă" la garderobele de vacanță imprimate 3D, iată la ce ne-am putea aștepta de la călătoriile viitorului.

Cum își vor rezerva călătorii vacanțele în viitor?

În loc să răsfoiască o broșură lucioasă sau să se uite pe Instagram pentru inspirație, alegerea unei destinații de vacanță în 2070 va fi o experiență Meta.

"La fel cum astăzi probați haine într-un magazin [...] clienții vor putea explora și încerca destinații de vacanță în metaversul online înainte de a face o achiziție", spune profesorul Birgitte Andersen, directorul general al Big Innovation Centre.

Veți putea folosi experiențe de realitate virtuală pentru a "încerca înainte de a cumpăra".

"Va fi în beneficiul celor care au timp sau opțiuni financiare limitate și care trebuie să facă o alegere mai bună și educată", adaugă Andersen.

Cum vor fi călătoriile cu avionul în viitor?

Experții prezic că în viitor călătoriile vor fi mult mai ușoare și mai rapide, cu legături rapide de transport către aeroporturi.

"În multe țări, 85% dintre călători vor ajunge cu mijloace de transport în comun alimentate cu energie electrică, inclusiv cu vehicule autonome (care se conduc singure)", spune Dr. Patrick Dixon, președinte al Global Change Ltd.

S-ar putea chiar să vă deplasați la aeroport prin e-VTOL - taxiuri aeriene electrice cu decolare și aterizare verticală care vă vor duce de acasă la aeroport. "Cel puțin 250 de companii dezvoltă deja aceste vehicule cu salt scurt", explică el.

Check-in-ul și securitatea în aeroporturi vor deveni din ce în ce mai sofisticate - și nu vor mai exista cozi. În momentul în care intrați în clădire, un software de recunoaștere facială vă va identifica și vă va potrivi cu zborul rezervat.

În ceea ce privește bagajele, este posibil să nu aveți nevoie de niciun bagaj. "În loc să vă luați haine în vacanță, veți avea nevoie doar de dimensiunile dumneavoastră", spune profesorul Graham Braithwaite, director al Departamentului de sisteme de transport de la Universitatea Cranfield.

Când veți ajunge la destinație, va exista un serviciu de haine reciclabile care vă va imprima în 3D garderoba.

Cum vor fi avioanele în viitor?

Confortul și personalizarea vor caracteriza avioanele din viitor. "Designul biomimetic - copierea eficienței găsite în natură - va revoluționa scaunele și confortul aeronavelor", spune consultantul Dr. Melissa Sterry.

"Inovarea în știința materialelor va duce la crearea unor materiale mai ușoare, dar mai rezistente, pentru o experiență de confort personalizată, menținând în același timp siguranța."

Cum vor arăta hotelurile în viitor?

În ceea ce privește hotelurile, experții prevăd mașini fără șofer pentru preluarea de la aeroport și un sistem personal digital holografic.

Decorul camerelor de hotel va putea fi personalizat în funcție de gusturile fiecăruia. 

"Gândiți-vă la hotelul în sine ca la un singur organism uman cu inteligență artificială, care controlează toate aspectele șederii dumneavoastră, personalizat în funcție de preferințele dumneavoastră", spune Shivvy Jervis, specialist în previziuni de tendințe.

"Un asistent virtual digital de cameră (gândiți-vă la Super-Alexa) vă va întâmpina și vă va ajuta cu orice, de la comandarea unui prosop nou până la sugerarea unui loc de mâncare și efectuarea unei rezervări pentru dumneavoastră."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE