Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert: Sancțiunile împotriva Rusiei nu au oprit războiul din Ucraina, dar au un impact pe termen lung

La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, războiul nu s-a oprit, în ciuda sancțiunilor UE și ale aliaților săi împotriva Moscovei. Unii susțin că acestea nu au impactul dorit, dar, potrivit lui Philipp Lausberg, analist politic la European Policy Centre (EPC), ele au avut un efect semnificativ asupra veniturilor Kremlinului și vor avea un impact pe termen mult mai lung.

"Până acum, cred că sancțiunile introduse de UE au avut un efect limitat asupra capacității Rusiei de a-și finanța războiul, dar multe dintre aceste sancțiuni sunt concepute pentru a funcționa pe termen lung, nu pe termen scurt", a declarat el pentru Euronews.

"Rusia are un fond național de avere relativ mare. Deci, chiar dacă acum au un deficit bugetar mare, chiar dacă economia se micșorează, ei încă mai au 155 de miliarde de dolari în fondul lor de avere națională și își pot finanța războaiele prin intermediul acestuia. Cu toate acestea, acești bani scad încet", a adăugat el.

Presiunile făcute de UE

În prima rundă de sancțiuni, au fost vizați lideri politici și militari, avioanele rusești au fost interzise să zboare în Europa și au fost introduse interdicții de export de tehnologie sensibilă, inclusiv pentru echipamente militare. De asemenea, UE și-a unit eforturile cu aliații săi occidentali pentru a îngheța activele rusești din străinătate și a exclus principalele bănci rusești din sistemul de tranzacții financiare SWIFT.

Pe măsură ce războiul s-a intensificat, UE a făcut presiuni pentru noi măsuri, inclusiv împotriva sectorului energetic rusesc. Importul de țiței a fost afectat și a fost introdusă o plafonare a prețului acestuia, iar ulterior au fost vizate produsele petroliere rafinate.

De asemenea, Europa a căutat să își reducă dependența de gazul de la Moscova și a reușit să facă acest lucru, gazul rusesc reprezentând puțin peste 12% din gazul de care are nevoie, ceea ce, potrivit lui Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de cercetare privind energia și aerul curat, ar trebui să fie considerat un mare succes.

"Mai există încă GNL (gaz natural lichefiat) care vine. Mai există încă gaz care trece prin conducte, dar 90% din acest comerț a fost eliminat într-un an. Este o realizare majoră și mai mult decât cred că se aștepta cineva ca UE să realizeze într-un an. Cu siguranță, Putin nu a realizat acest lucru", a declarat el pentru Euronews.

În ce măsură sancțiunile fac rău Europei?

Potrivit analiștilor, prețurile extreme ale gazelor din vara trecută au fost în mare parte rezultatul manipulării pieței de către Rusia și nu au legătură cu sancțiunile.

Lausberg neagă, de asemenea, că Europa suferă mai mult decât Rusia.

"Europa nu a cunoscut o recesiune anul trecut și se preconizează că nu va cunoaște o recesiune anul acesta. Așadar, în comparație cu aceasta, se spune că Rusia a înregistrat o reducere de 5% din PIB în 2022 și că va fi mult mai rău în 2023, cel mai probabil", a spus el.

UE lucrează acum pentru a combate eludarea sancțiunilor, iar un grup de țări condus de Olanda propune deschiderea unui sediu pentru sancțiuni la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE