Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătrânii din Rusia cumpără produse expirate. Sancțiunile aplicate de către țările occidentale au afectat economia

Pensionarii din Rusia sunt nevoiți să cumpere produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, pentru a face față valului mare de scumpiri. Economia rusă, se pare, a fost puternic afectată de sancțiunile impuse de țările occidentale după invazia Ucrainei, deși autoritățile de la Moscova nu recunosc acest lucru.

Piața de produse alimentare de la marginea orașului industrial Celeabinsk, din Siberia, este populară printre locuitorii cu venituri mici. Multe dintre produsele comercializate aici au termenul de valabilitate expirat și, respectiv, prețuri mult mai mici decât în magazine. Bătrânii spun că numai așa pot face față scumpirilor rapide.

„Am 13.500 de ruble, dintre care 8.000 le dau pe apartament. Îmi ajunge pentru tot. Înainte puteam să cumpăr carne și salam. Acum, însă, trebuie să fac economii (ca să le pot cumpăra)”, a precizat o femeie.

Ce pensie are un bătrân din Rusia

Un bătrân din Rusia are în medie o pensie de circa 21 mii de ruble, ceea ce constituie ușor peste 290 de dolari SUA. În aceste condiții, pensionarii nu au prea multe opțiuni și spun că nu mai dau importanță la ce scrie pe eticheta produselor, dacă prețul este unul bun.

„Legumele erau foarte ieftine, cunoașteți și dumneavoastră. Atunci când lucram carnea era mai ieftină, acum însă este mai scumpă. Ea (mama mea) nu are voie să mănânce carne de porc, nu este recomandată bătrânilor. Acum însă nu mai alegi, e de porc sau e de vită. Carnea de vită este foarte scumpă”, a precizat o femeie.

Vânzătorii recunosc că nu duc lipsă de cumpărători.

„Bunicii, bătrânii, toți cei care au pensiile mici. Ei nu au de unde să ia? Le dau să mănânce fructe fără ca să mai plătească”,a explicat un vânzător.

Bugetul Federației Ruse este în mare parte format din veniturile obținute din exportul de hidrocarburi și materii prime, iar interdicțiile impuse de către țările occidentale au afectat încasările din comerțul cu aceste mărfuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE