Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ar putea fi afectată România de embargoul impus Rusiei

Începând cu acest weekend, niciun stat membru al Uniunii Europene nu mai poate cumpăra benzină și motorină transportată pe mare din Rusia. În plus, România nu poate importa nici din statele care au fost exceptate de la embargo. Este vorba de Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Analiștii se așteaptă să vedem scumpiri de mică amploare

Nu știm deocamdată dacă acest embargo va avea un efect imediat. Analiștii se așteaptă să vedem scumpiri de mică amploare, dar în următoarele luni.

Liderul pieței de distribuție de carburanți din România a ieftinit prețul motorinei cu cinci bani, chiar cu o zi înainte ca acest embargo să intre în vigoare, chiar după ce zilele precedente prețul motorinei mai scăzuse cu alți doi bani, iar al benzinei cu un ban. În ultimele zece zile motorina s-a ieftinit cu 12 bani pe litru.

Duminică, 5 februarie, a intrat în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia. Niciun stat membru, așadar, nu va mai cumpăra benzină și motorină din Rusia pe cale maritimă, ceea ce va avea efecte asupra prețurilor.

Consumul mediu anual de carburanți în România este de aproape 7,3 milioane de tone

Consumul mediu anual de carburanți în România este undeva la 7,3 milioane de tone, dintre care șase milioane de tone doar de motorină, dar noi producem local în cele trei rafinării din țară doar două treimi din necesarul de motorină, astfel încât o treime trebuie să o importăm, iar din această treime 63% provenea până acum din Rusia, așa că va fi o provocare pentru bezinari să identifice alte surse de aprovizionare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că acest lucru s-a întâmplat deja, însă nu a făcut publice care sunt aceste surse de aprovizionare noi. În paralel cu sancțiunile europene și grupul celor șapte, G7, au convenit să impună un plafon de 100 de dolari pe baril pentru vânzările de motorină rusească către țări terțe.

Mihai Nicuț, jurnalist Economica.net: „Personal, nu mă aștept să avem fluctuații mari de prețuri în prima jumătate de lună sau în primele trei sferturi din această lună, dar, pe măsură ce vine primăvara, aceste stocuri se vor diminua. Fiecare comerciant de carburanți ar trebui să substituie acest consum de carburant rusesc, iar rușii asigurau cam jumătate din importurile de motorină ale Uniunii Europene, deci noi stăm ceva mai bine, că avem și mai multă producție internă. Atunci apare un dezechilibru, părerea mea, între cerere, care va crește, pentru că vine primăvara, începe și sezonul agricol. Nu aș putea să dau un preț. Nu știu dacă ne vom aștepta la nouă, 10 lei, dar nu mă aștept ca motorina să rămână la pragul actual de 7,5 lei. Aș vedea-o, cu siguranță, peste opt lei, să zicem, până într-o lună de zile.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE