Conceptul de oraș smart, cu mobilitate crescută, eficientă și nepoluantă pare o glumă dacă ne uităm la felul în care orașele din România sunt conectate prin transportul public la aeroporturi. Cluj-Napoca, de exemplu, are o singură linie express, doar că aceasta nu funcționează în miezul zilei, când sunt zeci de avioane care decolează și aterizeză pe aeroport.
În lipsa altor soluții, călătorii plătesc pentru un taxi chiar și de zece ori mai mult. Bucureștiul are un tren și o linie de autobuz care leagă orașul de aeroport. În Oradea există o linie specială, adaptată la orarul zborurilor. La Cluj-Napoca, linia expres funcționează doar trei ore dimineața și patru ore seara.
Cluj-Napoca, oraș smart, dar cu o linie „fictivă" de transport la aeroport
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Chiar dacă are una dintre cele mai dezvoltate rețele de transport public din România, Clujul are totuși o mare problemă atunci când vine vorba despre legătura dintre oraș și aeroportul internațional, folosind transportul public în comun. Între orele 8:30 și 15, nu este niciun autobuz de pe linia special organizată pe ruta către aeroport, chiar dacă, în acest interval, doar astăzi sunt programate 17 plecări."
Am încercat să facem un experiment și să vedem cum putem totuși ajunge la aeroport. În mod straniu, deși programul din online arată că linia expres e în pauză, afișajul din stație ne indică faptul că autobuzul ajunge într-un minut.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „O întrebare: autobuzul către aeroport?"
Șofer autobuz: „De aici. A1E"
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Am văzut că scrie că într-un minut vine. Ce program are?"
Șofer autobuz: „Aveți Google. Scrieți: linia A1E și vă dă orar de aici, orar de la aeroport".
Am așteptat și am tot așteptat, dar fără rezultat. Ne-am reorientat, în final, către un taxi. Doar că aici vorbim despre alte costuri, în timp ce un bilet pentru linia expres ne-ar fi costat 6 lei. Liniile expres au statut special și pot intra în incinta aeroportului pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să care bagajele pe distanțe lungi. În Cluj, mai există alte două linii de autobuz care duc în direcția aeroportului, însă nu sunt linii expres, iar una dintre ele nu funcționează în weekend.
Tocmai de aceea, e cu atât mai problematic pentru călători faptul că linia existentă de fapt nu prea există, astfel că ei apelează la prieteni, rude sau la taxi, pentru a pleca din sau spre aeroport.
Andreea, clientă: „Știu că există această linie, am văzut-o la Piața Mihai Viteazu, dar la aeroport niciodată nu am văzut. Deci nu știu dacă chiar există. De obicei, dacă iau un Bolt sau Uber, e 20-30 de lei până în Gheorgheni".
Alexandra Oană, consilier local Primăria Cluj-Napoca: „Problema de orar e cea mai flagrantă. Nu există nicio corelare între orarul curserlor liniei expres și programul zborurilor. Pentru aproape 80% dintre zborurile care vin pe aeroportul din Cluj, cursele liniei expres nu se potrivesc. Există și curse care nu deservesc niciun zbor".
Tudor Măcicășan, urbanist: „Călătorul specific aviației vine la pachet cu un bagaj mare și greu de cală, de cele mai multe. Ca să-ți fie ușor să duci acel bagaj la și de la transportul public, condiționează de fapt succesul transportului public".
Situația din Cluj-Napoca nu este unică în țară. Aeroporturi precum cel din Constanța, Satu Mare sau Sibiu nu au nici acestea linii express.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Cei care vor să ajungă la Aeroportul Internațional din Iași pot lua autobuzul 50. De la Gară, pleacă din jumătate în jumatate de oră. Până la destinație mai are alte trei stații, dintre care una este facultativă."
În prima jumătate a anului 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj a înregistrat peste 1,6 milioane de pasageri, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului 2024.