Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început lucrările la metroul din Cluj. Când se va circula pe prima magistrală construită în afara Bucureștiului

Construirea metroului din Cluj a început miercuri, iar lucrările vor dura șapte ani. Investiția se ridică la aproape trei miliarde de euro și este asigurată parțial cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La demararea lucrărilor la metroul din Cluj au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și primarul Emil Boc.

”Încep lucrările la prima magistrală de metrou din afara Capitalei! Construcţia metroului clujean este finanţată de Ministerul Transporturilor prin PNRR, dar derulată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Este un nou exemplu de rezultat al unui parteneriat eficient al autorităţilor centrale şi locale în beneficiul românilor!", a scris Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Cât costă construirea metroului din Cluj

Valoarea totală a contractului pentru construirea metroului din Cluj-Napoca este de 13,69 miliarde de lei, dintre care 1,48 de miliarde de lei sunt fonduri din PNRR, 41 de milioane de lei de la bugetul Primăriei, iar 10,04 miliarde de lei de la bugetul de stat, potrivit Agerpres.

”Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat anul trecut (mai 2023) cu o asociere de constructori pentru suma de 10,78 miliarde de lei (cu TVA). Această linie de metrou va deveni complet funcţională în 2031 când se mizează pe un număr de 164.000 de călători/zilnic. Clujenii vor avea la dispoziţie, din acel moment, o linie de metrou uşor în lungime de peste 21 de kilometri şi 19 staţii", a mai arătat Sorin Grindeanu.

Tot miercuri, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Sorin au fost prezenţi la inaugurarea extinderii terminalului pasageri plecări al Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca. Investiția se ridică la peste 366 de milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE