Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul indian Narendra Modi demisionează după ce partidul său a pierdut majoritatea absolută în parlament

Premierul Indiei, Narendra Modi, a demisionat miercuri, după ce partidul său, Bharatiya Janata (Partidul Poporului Indian, BJP) a pierdut majoritatea parlamentară absolută pentru prima oară în ultimii 10 ani, în urma alegerilor desfăşurate din 19 aprilie până la 1 iunie, informează dpa şi Xinhua.

Preşedintele Droupadi Murmu a acceptat demisia lui Modi şi i-a cerut să asigure interimatul până la formarea unui nou guvern.

Conform unui oficial al preşedinţiei de la New Delhi, cabinetul a recomandat dizolvarea camerei inferioare a parlamentului, Lok Sabha (Casa Poporului - n. red.).

Demisia premierului face parte din protocolul urmat în India

Demisia premierului face parte din protocolul urmat în India pentru formarea noului executiv.

Comisia Electorală a publicat rezultatele oficiale ale scrutinului miercuri dimineaţa, sugerând că tot Alianţa Democratică Naţională - coaliţia condusă de BJP - ar urma să formeze guvernul, deoarece partidul lui Modi a obţinut totuşi cel mai mare număr de mandate parlamentare - 240 din 543.

Potrivit dpa, analiştii locali estimează că, împreună cu partenerii de coaliţie, naţionaliştii hinduşi dispun de 292 de deputaţi.

Televiziunile naţionale preluate de Reuters au transmis că Modi ar urma să depună din nou jurământul ca prim-ministru sâmbătă.

Datele Comisiei Electorale arată, conform AFP, că s-au prezentat la urne circa 642 de milioane de indieni din cei 968 de milioane înscrişi pe listele electorale, rata de participare de 66,3% fiind cu aproximativ un punct procentual mai mică decât cea înregistrată în 2019 (67,4%). Cu cinci ani în urmă, BJP a obţinut 303 de mandate parlamentare, mult peste cele 272 necesare pentru a guverna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE