Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Interviu cu lidera opoziției din Belarus: ”Prigojin nu este binevenit în Belarus. Orice protest poate duce la pedeapsă cu închisoarea”

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a acordat un interviu Euronews Romania, în care a oferit amănunte despre poziția poporului belarus față de prezența pe teritoriul țării sale a trupelor Wagner și a liderului acestora, Prigojin, în contextul rebeliunii de douăzeci și patru de ore din Rusia.

Aceasta a mai vorbit despre lupta partizanilor, care se opun sistemului autoritar condus de Lukașenko și a făcut declarații despre îngrijorările legate de situația centralei nuclerare de la Zaporojie.

”Noi nu știm de fapt ce se va întâmpla cu Prigojin, dacă ajunge în Belarus, câți mercenari vor fi aduși în țara noastră și ce vor face aici. Nu știm acest lucru. Avem informații limitate.

Lukașenko ar putea încerca să îi folosească pentru a reprima forțele democratice. Lukașenko îi poate folosi pentru a șantaja și a provoca Occidentul. Summitul NATO va avea loc în curând în Lituania, deci ne putem aștepta la evenimente la graniță, de exemplu.

Dar acest lucru reprezintă o escaladare foarte periculoasă care atrage și mai mult țara noastră către orbita Rusiei. Nu este exclusă instruirea soldaților ruși, de exemplu, pe teritoriul țării noastre, pentru a fi trimiși să lupte împotriva Ucrainei. Dar ceea ce este sigur este faptul că Prigojin nu este binevenit în Belarus. Nu îi vrem în țara noastră. Nu avem nevoie de ei.”, a declarat Svetlana Tihanovskaia.

Cetățenii din Belarus, puși la zid de Lukașenko dacă încearcă să opună rezistență

Tihanovskaia spune că populația Belarusului nu are prea mult spațiu pentru a opune rezistență împotriva lui Lukașenko sau a grupurilor de tip Wagner.

”Populația Belaruslui nu are prea mult spațiu pentru a opune rezistență, întreaga mișcare a intrat în umbră/clandestinitate, iar orice fel de protest poate conduce la arestarea pentru o perioadă de foarte mulți ani. Există o adevărată teroare în acest moment în Belarus. În fiecare zi, 15-20 de oameni sunt reținuți, iar represiunile nu au încetat nici măcar pentru o zi, din 2020. Dar chiar și într-o astfel de atmosferă, oamenii găsesc energie să lupte / energia de a lupta, de a-și arăta poziția. Să își arate poziția. Avem mulți activiști, voluntari și jurnaliști pe teren. Sunt grupuri active de partizani cibernetici, care atacă online instituțiile de stat. Desigur, nu putem să spunem că resursele noastre sunt suficiente, dar încercăm să construim structuri.

Și desigur, avem nevoie de sprijin internațional din partea UE și a altor organizații internaționale. Criza actuală din Belarus nu este doar criza noastră / nu este doar despre țara noastră. Este o chestiune a întregii regiuni. Această situație este o lecție pentru toată lumea. Dacă nu oprești tirania la timp, aceasta va crește și va deveni periculoasă pentru toți. Deci noi așteptăm ca Occidentul, țările puternice și democratice să impună sancțiuni majore asupra regimului lui Lukasenko. Și în egală măsură, să sprijine forțele democratice ale Belarusului.Trebuie să lucrăm mai mult pentru scoaterea din legitimitate a regimului, deoarece aud adesea că mass-media îl numește pe Lukașenko președinte, el nu este, a folosit tirania ca să acapareze puterea, iar Putin a reușit să-l țină la putere”, a adăugat ea.

Vitalie Cojocari: ”Ați menționat de partizanii cibernetici. Știți ceva despre partizanii care care pot lupta în păduri sau cumva împotriva armatei Belarusului și a acestor mercenari Wagner care au ajuns acum în Belarus?”

Svetlana Tihanovskaia: ”În Belarus avem mișcări de partizani care au început să se activeze când a izbucnit războiul în Ucraina. Aceștia au distrus șinele de tren pentru a opri trupele rusești, echipamentul rusesc ce se îndreptau către Ucraina. Nu știm care va fi următorul pas al activității partizanilor. Dar în același timp înțelegem că forța partizanilor nu este probabil suficientă pentru a opri violența trupelor Wagner. Nu știm ce vor face în continuare pe teritoriul nostru.

Dar imaginați-vă percepția poporului din Belarus asupra acestora când știu că ei sunt criminali, violatori, mărșăluiesc în țara noastră și fac ceea ce vor. De fapt, presupun că Lukașenko dorește ca trupele Wagner să îl protejeze pe el împotriva poporului.

Această situație poate evolua în diferite moduri. Prigojin îl poate folosi pe Lukașenko în anumite situații. Sau Lukașenko sau Putin îl vor elimina pe Prigojin. Nu știm. Ceea ce știu sigur este că trei oameni, Putin, Prigojin și Lukașenko au o relație bazată pe context. Nu pot avea încredere unul în celălalt. Și, în orice clipă, oricare dintre ei îi poate trăda pe ceilalți.”

Vitalie Cojocari: ”Îmi puteți spune câți partizani există acum în Belarus? Cât de mari sunt aceste grupuri?”

Svetlana Tihanovskaia: ”Desigur, nu știu numărul exact, pentru că partizanii sunt oameni obișnuiți care s-au organizat singuri în mișcări de partizani. Poate că sunt mii, poate că sunt sute, de fapt nu știm. Aproximativ opt partizani au fost reținuți din timpul sabotajului căilor ferate, iar oamenii sunt condamnați la peste 25 de ani de închisoare, iar unii dintre ei s-ar putea să primească pedeapsa cu moartea.”

Tihanovskaia, despre centrala Zaporojie:

Vitalie Cojocari: Ultima întrebare este despre centrala de la Zaporojie. Știm cu siguranță că rușii se retrag din această centrală nucleară. Ce informații aveți despre această situație, pentru că există unele îngrijorări?

Svetlana Tihanovskaia: ”O centrală sau un loc care are asociat cuvântul nuclear este extrem de periculos. Pentru că mă gândesc la mobilizarea armelor nucleare în Belarus, contravine Constituției noastre, contravine voinței belarușilor, la fel și prezența rusească pe teritoriul nostru, și face din Belarus țintă în caz de contraatac dacă vor fi folosite arme nucleare. Dar în ceea ce privește această centrală nucleară, noi, belarușii și ucrainenii, știm despre Cernobîl, știm care sunt consecințele catastrofei nucleare. Desigur, această centrală poate fi folosită. Amenințarea ca această centrală să fie folosită reprezintă șantaj, este un mod de a șantaja Ucraina și țările occidentale, desigur poate cauza daune imense mediului și infrastructurii, nu doar din Ucraina și din Belarus, ci din întreaga lume.”

Vitalie Cojocari: Am văzut ce s-a întâmplat în Kahovka, iar acum suntem îngrijorați de ceea ce ar putea să facă rușii acestei centrale nucleare.

Svetlana Tihanovskaia: ”Cum văd eu, Kahovka nu a stârnit nicio reacție puternică din partea țărilor occidentale puternice. Acum există amenințarea acestei centrale nucleare, amenințarea pentru Belarus. Până când țările democratice puternice nu vor arăta că au echipamentele și instrumentele necesare ca să influențeze deciziile, deciziile dictatorilor, aceștia vor avea senzația că se bucură de impunitate. Această tăcere este percepută de dictatori ca slăbiciune.

În astfel de situații, avem nevoie de reacții ferme din partea țărilor democratice puternice. Izolare politică, sancțiuni economice, un mesaj puternic că toate acțiunile nu vor fi percepute ca atare, că au răspunderi, că vor fi trași la răspundere pentru acțiunile voastre (ale dictatorilor). Desigur, acum vedem că nu există suficiente instrumente ca să oprească acest șantaj, aceste amenințări. Așa cum am zis această situație dă dictatorilor senzația de impunitate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE