Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Explicațiile șoferului grec, despre incidentul de la Pasajul Unirii. Avocat: „A decis în fracțiune de secundă să intre prin pasaj”

Șoferul grec al autocarului implicat în accidentul de la Pasajul Unirii a ajuns între timp acasă, după ce anchetatorii români au decis cercetarea lui în stare de libertate.

Avocatul său, Alexandru Mateescu, a vorbit în exclusivitate, la Euronews, despre ceea ce s-a întâmplat în timpul incidentul tragic.

„Ne abținem de la declarații în acest moment. Ca atare, în fața anchetatorilor s-a discutat numai faptul de a se trece în dosarul cauzei datele suspectului, pentru că șoferul, clientul meu, în momentul acesta are calitatea de suspect.

Este adevărat că se poate discuta în acest moment de vătămări corporale, la 25 de persoane și o ucidere din culpă, dar noi am înființat acest drept, a prezentat toate datele personale, au fost notate acestea. Poliția rutieră i-au prezentat drepturile clientului meu, după care l-am scos din sediul poliției și l-am dus la hotel, precizez că l-am dus la alt hotel decât acela unde erau cazați turiștii pentru că precizez încă o dată, șoferul meu nu era angajatul unei firme de turism, este șoferul unei firme de transport la care au apelat niște firme de turism din Grecia.

În momentul de față, suntem la dispoziția autorităților, mi-am luat angajamentul să îl prezint autorităților de câte ori este nevoie. În mare parte ce s-a vehiculat sunt speculații. În Grecia, această tragedie are un mare impact, în România pare ca un accident regretabil. În Grecia, opinia publică este foarte afectată.

Șoferul are multă experiență, are 20 de ani de practică. Este un om simplu, foarte modest și corect. Nu a avut niciun antecedent de natură penală, a lucrat până anul trecut a lucrat ca șofer pentru un autobuz școlar. Până în Salonic, a fost un alt șofer al cărui program s-a terminat atunci. Clientul meu a făcut multe pauze, de la vama elenă cu Bulgaria, în continuare pe traseul bulgar și la vama bulgaro-română de la Giurgiu au avut opriri. Nu era deloc obosit. Este cunoscut ca fiind un om foarte puternic, de multe ori este apostrofat de pasageri să meargă mai repede.

Din Grecia până în România sunt foarte multe pasaje, tunele. În acestea nu se întâmplă niciodată, nimic, de această natură.”, a declarat Alexandru Mateescu.

Cum au reacționat pasagerii în timpul impactului

„A fost foarte greu, vă dați seama, vocile care s-au auzit atunci nu erau neapărat adresate șoferului, erau pur și simplu disperate. Acel semn de circulație este foarte greu. A căzut ca un tren peste autocar. L-a rupt. El urmărea o aplicație de GPS. S-a aflat în fața unei alternative, fie prin pasaj, fie pe lângă el. A decis în fracțiune de secundă să intre prin tunel. A văzut apoi că e imposibil să o facă. A frânat, e un sistem de frânare rapidă al autocarului, iar apoi semnul de circulație a căzut și s-a produs acest dezastru.

Niciodată în anii trecuți, au trecut tiruri, autocare, nu s-a întâmplat nimic. Hiba nu e a șoferului, chiar dacă a ales această opțiune. Am citit afirmația fostului ministru al Transportului unde spune niște date care nu se potrivesc. E un om foarte simplu și modest, când i-a spus poliția să verifice bagajul a zis că are doar niște conserve și pâine.”, a mai spus avocatul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE