Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eva Kaili ar putea rămâne fără postul de europarlamentar pe fondul suspiciunilor de corupție

O reuniune extraordinară a conferinței președinților va fi convocată marți la Parlamentul European pentru a vota încheierea mandatului eurodeputatei Eva Kaili, arestată într-un scandal de corupție în care ar fi implicat statul Qatar.

Europarlamentarei elene i s-a retras sâmbătă mandatul de vicepreședinte al Parlamentului European de către președintele Roberta Metsola. Kaili și alte trei persoane sunt suspectate c-ar fi primit bani sau cadouri pentru a influența procesul de luare de deciziilor în favoarea Qatarului. Autoritățile de la Doha au negat acuzațiile, transmite Euronews.com.

Liderii grupurilor politice ar putea propune ca Eva Kaili să rămână fără postul de europarlamentar, însă o astfel de decizie necesită un vot în unanimitate în plenul Parlamentului European.

Poliția belgiană a făcut percheziții luni în biroul unui europarlamentar, în condițiile în care cercetările în dosarul de corupție s-au extins.

Procuratura federală belgiană a anunțat că resurse informatice a zece angajați ai Parlamentului European au fost puse sub sechestru pentru a preveni „dispariția datelor necesare pentru investigație”. Anchetatorii au afirmat că scopul perchezițiilor efectuate la Parlamentul European a fost de a „confisca aceste date”.

Politicieni europeni de rang înalt au condamnat ferm acuzațiile de corupție care au afectat credibilitatea Legislativului european. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit despre „dușmanii democrației pentru care însăși existența acestui Parlament reprezintă o amenințare”.

„În total, 20 de percheziții au fost efectuate de la începutul cercetărilor, dintre care 19 în locuințe private și una în birouri de la Parlamentul European”, au concluzionat anchetatorii belgieni.

Anchetatorii au ridicat sume mari de bani în urma perchezițiilor.

„600.000 de euro au fost ridicați din locuința unuia dintre suspecți, o servietă ce conținea sute de mii de euro a fost confiscată dintr-o cameră de hotel din Bruxelles, iar alți 150.000 de euro au fost găsiți într-un apartament ce aparține unui europarlamentar”, au mai precizat procurorii belgieni.

Patru persoane, printre care și Eva Kaili, au fost arestate, fiind acuzate de fapte de corupție și de spălare de bani.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acuzațiile aduse lui Kaili reprezintă o amenințare pentru încrederea pe care cetățenii UE o au în instituțiile europene.

Șefa Executivului european a mai precizat că organismul independent de etică pe care l-a propus să îl înființeze ar supraveghe activitățile de lobby la Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European, precum și la Banca Centrală Europeană, Curtea Europeană de Justiție și Curtea de Conturi Europeană.

Autoritățile de la Doha au respins acuzațiile, afirmând că „orice asociere a guvernului Qatarului cu afirmațiile raportate este lipsită de fundament și grav dezinformată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE