Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Epidemia de rujeolă s-ar putea extinde în Ucraina. Avertismentul transmis de experții din domeniul Sănătății

Experții din domeniul Sănătății sunt îngrijorați de faptul că o nouă epidemie de rujeolă ar putea apărea în Ucraina, dacă sute de mii de copii de vârstă școlară nevaccinați se vor întoarce la școală în septembrie.

"Ministerul Sănătății din Ucraina și centrele de imunizare monitorizează în mod constant riscurile de contagiune, iar cel mai mare risc cu care ne confruntăm în țară în acest moment este o epidemie de rujeolă", a declarat Ihor Kuzin, ministrul adjunct al Sănătății din Ucraina, reporterilor la Kiev la începutul acestei săptămâni.

În trecut, Ucraina a fost un punct fierbinte al rujeolei pe continent, scepticismul privind vaccinurile și întreruperile de aprovizionare ducând la o epidemie de amploare în 2019.

"Prima explozie de rujeolă în Ucraina a avut loc în perioada 2017-2019 și a fost o epidemie masivă pe care guvernul a încercat să o atenueze. Aproximativ 115.000 de copii au contractat boala la acea vreme", a continuat Kuzin, potrivit Euronews Next.

Potrivit Ministerului Sănătății, doar 74% dintre copiii de 1 an și 69% dintre copiii de 6 ani au primit primul și, respectiv, al doilea vaccin împotriva rujeolei în 2022.

Acești copii, plus alții care au ratat vaccinările programate în mod regulat între 2 și 17 ani, se vor îndrepta spre sălile de clasă, unde riscul de contagiune este mult mai mare.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, transmisă prin aer, cu complicații care includ pneumonie și inflamații cerebrale.

De asemenea, poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare.

"Așadar, până la 1 septembrie, când începe școala, acești copii trebuie să se vaccineze", a conchis Kuzin, îndemnând oamenii să se vaccineze în următoarea lună și jumătate.

Dificultăți de vaccinare din cauza invaziei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că Ucraina a devenit mai vulnerabilă la bolile contagioase după invazia începută de Rusia în februarie 2022. Mulțimea de oameni în adăposturile antiatomice, de-a lungul granițelor și în alte zone, precum și nerespectarea programelor de vaccinare, facilitează trecerea virusurilor care se dezvoltă din saltul de la o gazdă la alta în succesiune rapidă.

"Când a început invazia rusă în Ucraina, ne-am dat seama că cele mai mari riscuri pentru sănătate în țară erau epidemiile de difterie și rujeolă. Ceea ce este important în acest moment, pentru a controla amploarea epidemiei, este să vaccinăm copiii nevaccinați care se află în țară", a declarat Vusala Allahverdiyeva, expert în prevenirea bolilor și imunizare la OMS.

În timp ce mulți copii au fost scoși inițial de la școală atunci când a fost lansată invazia și au fost învățați prin intermediul cursurilor online, este posibil ca anumite părți ale țării, unde intensitatea luptelor este mai mică, să revină la cursuri în persoană, pe măsură ce Ucraina învață să se adapteze la viața sub invazie.

Ministerul Sănătății, cu ajutorul UNICEF, va opera, de asemenea, cu echipe mobile de vaccinare în lunile următoare pentru a ajunge la cei care au fost nevoiți să se mute din orașele sau localitățile lor din cauza invaziei.

Aproximativ 318 echipe mobile vor oferi vaccinuri pentru persoanele strămutate în interiorul țării în fiecare regiune a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE