Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elvețienii au votat în favoarea celei de-a 13-a pensii și împotriva creșterii vârstei de pensionare

Aproape 60% dintre elvețieni au votat pentru a 13-a pensie, în cadrul referendumului național. Pensia de stat lunară este 2.450 de franci, echivalentul a 2.570 de euro, sumă despre care oamenii spun însă că nu e suficientă pentru a trăi în Elveția.

Este vorba despre suma aferentă unei persoane singure. În cazul unui cuplu căsătorit, suma este de 3.675 de franci.

Pensia medie în Elveția: 2.570 de euro

Propunerea de acordare a celei de-a 13-a pensii a venit din partea Confederației Sindicale, susținută de partidele de stânga, dar a fost respinsă inițial atât de Guvernul Elvețian, cât și de Parlament și de mediul de afaceri, din motiv de ineficiență.

De altfel, Executivul a avertizat că bugetul nu va putea susține aceaste sume și că asta ar putea duce la creștea de taxe și impozite, iar majorarea ar urma să coste Guvernul peste patru miliarde de franci elvețieni pe an.

La același referendum, 74,7% dintre elvețieni au votat împotriva creșterii vârstei de pensionare la 66 de ani, conform publicației La Libre. Propunerea a fost făcută de Tinerii Liberali-Radicali Elvețieni (PLR).

"Un moment de cotitură pentru Elveţia"

Aprobarea este "un moment de cotitură pentru Elveţia", susţine analistul politic Georg Lutz. "În urmă cu doar zece ani, în contextul opoziţiei partidelor burgheze şi asociaţiilor mediului de afaceri, o astfel de propunere nu ar fi avut nicio şansă", a adăugat Georg Lutz.

Potrivit unui sondaj recent, orașele Zurich și Geneva se numără printre cele mai scumpe din lume, din perspectiva nivelului de trai.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.

La ultimele referendumuri, elvețienii au respins propunerile pentru scurtarea săptămânii de lucru, precum și acordarea de concedii mai multe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE