Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii din județul Prahova vor avea transportul asigurat spre școală. Transportatorii au primit banii pentru 2023

După săptămâni de scandal, transportatorii din județul Prahova și-au primit astăzi majoritatea banilor datorați de Ministerul educației pentru naveta elevilor. Între timp, o parte din elevi au beneficiat de gratuitatea transportului, alții au plătit, în funcție de transportator. Situația întârzierilor trenează de 10 ani și cel mai probabil se va repeat și anul viitor, avertizează elevii. Ministerul a venit cu soluția unei sume forfetare pe care aceștia ar fi trebuit să o primească în luna februarie, însă copiii spun că încă nu au ajuns banii. 

Ștefania este unul dintre copiii care face naveta la școală zilnic în Prahova, unul dintre cele 14 județe în care transportatorii nu au văzut niciun ban de decont de la Ministerul Educației pentru naveta elevilor. 

Ștefania, elevă din Prahova: ”Abonamentele vin undeva după data de 10 ale lunii și dacă vrea șoferul respectiv, se poate lua cu carnetul de elev, dacă nu trebuie să plătești biletul. Am auzit și cazuri în care într-o anumită localitate i-a pus să plătească, dar din altă localitate i-a luat cu carnetul. Mi s-a întâmplat într-o zi să vin în oraș, să mă ia cu carnetul și când să mă întorc, să-mi spună: „Păi, noi de azi nu mai luăm cu carnetul, trebuie să plătești”. Le spun „Dar nu am bani cash la mine”. 

Drept urmare, Ștefania a plătit 400 de lei în luna decembrie, fiindcă transportatorii nu au vrut să-i asigure cursa gratuit în baza carnetului de elev. Situația se repetă de la an, la an spun reprezentanții elevilor. 

Alexandru Soare, președintele Consiliului județean al Elevilor din Prahova: ”Anumiți transportatori au refuzat să transporte elevii gratuit, pentru că le era frică că vor primi bani doar pe anumite ture.” 

Situații asemănătoare mai sunt în alte 14 județe. În cazul județului Prahova, transportatorii și-au primit bani doar pentru perioada septembrie-decembrie 2023.

Cornelia Rizea, Inspector școlar general Prahova: ”Dacă vorbim de lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, sunt aproximativ 8 milioane de lei.” 

Unul dintre Motivele întârzierii plăților către transportatori este și faptul că nu au fost încheiate contracte între consiliile județene și firmele de transport.

Alexandru Bajdechi, avocat: ”Sunt anumite județe care de patru ani de zile trebuiau să facă licitații pentru transport. De patri ani de zile legislația europeană stabilește că până face licitația trebuie totuși să ai o bază legală pentru transport și acel lucru înseamnă o atribuire de urgență pe care o faci pe perioadă maximă de doi ani. Lucrul ăsta s-a întâmplat sau nu în anumite județe, adică în anumite județe s-a făcut o atribuire de urgență și transportul a mers în continuare, în alte județe s-a lăsat un transport, așa va sem ilegal, semi-ilegal. O chestie la care nici ei nu știu foarte clar să răspundă cum funcționează și de aici apar aceste situații pe în care s-a invocat că Ministerul Educației nu pla nu poate să plătească transportul elevilor.”

Peste 100.000 de elevi fac naveta zilnic în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE