Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectul impozitării: bacșișul a scăzut la jumătate. La un an de aplicare a legii statul a încasat aproximativ 30 de milioane de lei

Impozitarea bacșișului în domeniul Horeca nu a avut rezultatele scontate de Guvern. Statul a încasat la buget doar o treime din cât a estimat, iar chelnerii s-au trezit că legea le-a adus la sfârșitul lunii doar jumătate din ce câștigau înainte din bacșiș.

E drept, a fost și un an slab, în care inflația și-a spus cuvântul, iar oamenii au devenit mai atenți la cheltuieli.

Ana are 22 de ani și lucrează în domeniul HoReCa de mai bine de patru ani. Pentru ea, dar și pentru alți ospătari, veniturile au scăzut puternic în ultimul an, după ce Guvernul a decis să impoziteze bacșișul cu 10%.

E drept, și prețurile mari le-au cam tăiat clienților din generozitate, care acum se limitează doar la consumație.

”În anii precedenți, până să fie dată legea asta, cred că procentul de oameni care lasă era undeva la 70%, acum media cred ca s-a dus undeva la 45%.”, a declarat Ana Maria, ospătar.

Câți bani câștigă ospătarii

Pentru angajații localurilor, banii lăsați de clienți erau, de altfel, un argument pentru a lucra în acest domeniu, recunoscut pentru cele mai mici salarii din economie, de 2.800 de lei pe lună.

Legea este clară: în fiecare lună, dar și o dată pe an, patronul localului declară la ANAF sumele adunate din bacșișuri pe bon, apoi plătește 10%. Ce rămâne ar trebui să fie împărțit între angajați.

”Din tipsul care ne este lăsat și este impozitat, o dată trebuie să plătim la stat, pentru asta este legea. În al doilea rând, mulți dintre noi fie plătesc comisioane la bucătărie, fie plătesc comisioane la bar, fie au picoli, au ajutoare, iar de multe ori seara te trezești că de fapt ai cam muncit pe salariu, iar în meseria asta salariul nu te ajută foarte mult.”, a mai spus Ana.

Cei care le mai lasă totuși ceva chelnerilor nu vor ca aceștia să împartă banii cu statul. Într-un an de aplicare a legii, statul a încasat în jur de 30 de milioane de lei la buget, adică o treime din ce a estimat inițial.

Companiile care nu trec bacșișul pe bonul fiscal spre impozitare riscă amenzi de până la 4.000 de lei. De la începutul acestui an, ANAF a dat sancțiuni în valoare de 3 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE