Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recordurile Cristinei Neagu. Ce lasă în urmă cvadrupla câștigătoare a "Balonului de Aur" din handbalul mondial

Cristina Neagu și-a anunțat retragerea din echipa națională de handbal, după ce România a terminat Campionatul Mondial doar pe locul 12. Astfel, naționala pregătită de Florentin Pera a ratat obiectivul, acela de a se califica la turneele preolimpice, care au loc în aprilie 2024.

Neagu ar fi trebuit să joace și în 2024 pentru România, însă eliminarea de la Mondial a făcut-o să ia mai devreme decizia retragerii.

Cristina Neagu, performanță unică: de patru ori aleasă cea mai bună handbalistă a lumii

  • Pentru naționala României, Cristina Neagu a bifat 213 selecții și 936 de goluri.
  • Cristina Neagu a jucat la 7 Mondiale cu naționala României.

Ajunsă la 35 de ani, Cristina Neagu este considerată de mulți specialiști nu doar cea mai bună handbalistă a României, ci chiar și printre cele mai mai bune handbaliste din toate timpurile. Ea este singura jucătoare din lume pe care forul mondial a desemnat-o de patru ori cea mai bună handbalistă a anului: în 2010, 2015, 2016 și 2018. Practic, a luat "Balonul de Aur" din handbalul mondial.

De altfel, ea a și fost comparată deseori cu staruri precum Nadia Comăneci, Lionel Messi sau Michael Jordan.

Iar performanțele Cristinei Neagu sunt cu atât mai mari cu cât prestațiile sale au încântat, în mod constant, timp de 17 ani.

  • În ianuarie 2023, Cristina Neagu a devenit a treia jucătoare din istorie care atinge 1.000 de goluri marcate în Liga Campionilor, după unguroaica Anita Gorbicz și muntenegreanca Jovanka Radicevic. Performanța a avut loc în duelul dintre CSM București și Bietigheim, câștigat de bucureștence cu 27-25, în deplasare, pe 22 ianuarie 2023.

Cristina Neagu se regăsește în spusele lui Muhammad Ali

Neagu a început handbalul la sala de sport a școlii numărul 59 din București, în cartierul Ghencea, unde a fost descoperită de antrenoarea Maria Covaci, când avea 12 ani. Iar apoi a debutat în lumea handbalului în anul 2000, la Clubul Sportiv Școlar București nr 5.

Ea juca fotbal în momentul în care a fost văzută de Maria Covaci. Era bună la mai toate sporturile, iar voința sa era una ieșită din comun, după cum a spus chiar ea și după cum a observat și Maria Covaci. Aceasta a spus de mai multe ori povestea care avea să devină una de succes.

Tatăl Cristinei o numea "Săgeata albastră", în timp ce selecționerul Austriei, Herbert Muller, a numit-o "cea mai bună din lume. Respectul nostru pentru ea, în toată Europa, este foarte mare".

De altfel, Cristina Neagu a fost și subiect de documentar, realizat de Red Bull în 2019 și numit "Cristina Neagu's Unstoppable Shot" (Lovitura de neoprit a Cristinei Neagu).

În acest an, tot Red Bull a mai făcut un documentar, însă pe partea științifică, în urma unei serii de teste care n-au mai fost făcute niciodată pentru un sportiv din România. Niște specialiști ai unui centru de performanță sportivă din Austria i-au analizat corpul, săritura, mișcările, accelerația și forța mușchilor, din toate unghiurile posibile.

Ea a fost conectată la mai multe aparate, cu diverși senzori montați pe corp. Documentarul a fost numit "Știința din spatele aruncării de neoprit a Cristinei Neagu". În unul dintre testele la care a fost supusă, Neagu a reușit să facă 13 pași într-o secundă.

"E o valoare foarte mare! Cea mai mare valoare măsurată de noi vreodată a fost de 16 pași pe secundă, la un jucător de hochei pe gheață", au spus organizatorii testului.

Neagu avea acele ingrediente despre care vorbea marele pugilist Muhammad Ali: "Campionii nu sunt construiți în sălile de sport, campionii sunt făcuți din ceva ce au în adâncul lor, o dorință, un vis, o viziune. Trebuie să aibă talent și voință, dar voința trebuie să fie mai mare decât talentul".

  • Cea mai rapidă aruncare a Cristinei Neagu a atins 129 de kilometri pe oră. S-a întâmplat la Europeanul din 2020, în acel 28-24 cu Polonia, când interul stânga al "Tricolorelor" a expediat "racheta" dintr-o aruncare de la 7 metri.

Bornele Cristinei Neagu în handbal

La nivelul echipei naționale, Cristina Neagu are performanțe remarcabile. Din sporturile de echipă, naționala feminină de handbal a României este singura care a reușit să obțină medalii atât la Campionatele Europene și la cele Mondiale, după Revoluție. Cele mai mari performanțe au fost la Mondiale, cu 4 medalii: aur în 1962, argint în 1973 și 2005, bronz în 2015.

  • În 2005, cu echipa națională a României, Neagu a câștigat medalia de argint la Europeanul de junioare, unde a fost desemnată cea mai bună jucătoare a acelui turneu final din Austria.
  • În 2006, la Mondialele de tineret, unde a luat bronzul, ea a fost din nou aleasă cea mai bună jucătoare.
  • Au urmat Europenele de junioare din Turcia, în 2007, când România a obținut bronzul, cu Neagu în echipă.
  • La 18 ani, Neagu juca deja la Mondiale. Cu naționala României, ea a obținut locul 4 la Mondialele din Franța, în 2007.
  • Un an mai târziu, Neagu a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde România a terminat pe locul 7, iar apoi la Campionatul European, unde echipa a terminat pe 5.
  • În 2009, naţionala României s-au clasat pe locul 8 la Campionatul Mondial din China, dar Neagu a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună debutantă a anului 2009 (World's best Rookie of the Year), acordat de Federaţia Internaţională de Handbal (IHF).
  • La Europeanul din 2010, cu Neagu în echipă, România a terminat pe locul 3. La acea competiție, Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare, cu 53 de goluri din 105 şuturi, dar și cea mai bună pasatoare, cu 36 de assist-uri. În consecință, ea a fost aleasă cel mai bun inter stânga al acelei competiții. Tot în 2010, Federaţia Română de Handbal a desemnat-o cea mai bună jucătoare a anului, iar apoi a fost aleasă cea mai bună jucătoare de handbal din lume, în ancheta Federaţiei Internaţionale de Handbal.

Cu naționala României, Neagu a luat bronzul la Mondialele din 2015. După acel moment, "Tricolorele" au cunoscut un regres: locul 10 la Mondialul din 2017, locul 12 la cel din 2019, locul 13 în 2021 și 12 la cel din acest an.

La Campionatul European din 2014, unde România s-a clasat pe 9, Cristina Neagu a fost aleasă cel mai bun inter stânga al turneului.

Peste un an, la Mondialul din 2015, Neagu a câştigat medalia de bronz cu naţionala și a fost desemnată cel mai bun inter stânga de la turneu şi cea mai bună marcatoare a competiţiei, cu 63 de goluri. Anul 2015 a fost cel în care Neagu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii, de către Federaţia internaţională de handbal.

În următorul an, Federaţia Română de Handbal a ales-o din nou cea mai bună handbalistă din România. Tot în 2016, ea a fost desemnat-o cel mai bun inter stânga al Campionatului European și, totodată, cea mai bună jucătoare a lumii, în ancheta IHF.

În 2018, Neagu a devenit prima handbalistă din istorie câştigătoare de patru ori a acestui trofeu.

  • În finalul lui 2022, Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene de handbal, indiferent dacă vorbim despre handbalul masculin și feminin, cu 303 goluri.
  • În acest an, Cristina Neagu a fost desemnată de Federația Europeană de Handbal cel mai bun inter stânga al Europei.

Cristina Neagu a câștigat Champions League

În cariera sa la nivel de echipe de club, Cristina Neagu a evoluat pentru HC Activ Pliești, CS Rulmentul Brașov, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, Buducnost și CSM București.

Cu Rulmentul, Neagu a jucat finala Cupei Cupelor, iar cu Oltchim a ajuns în finala Champions League din 2010. Peste după doar trei ani, Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a desființat, iar Neagu a mers în Muntenegru și a semnat cu Buducnost. În 2015, ea a câștigat Liga Campionilor cu această echipă, după ce mai jucase două finale, una cu Oltchim și alta cu Buducnost. Atunci ea a fost cea mai bună marcatoare din Champions League, cu 102 goluri.

Cu Buducnost, Neagu a obţinut trei cupe şi patru titluri de campioană.

În 2017, Cristina Neagu a semnat cu CSM București, cu care a câștigat Liga Naţională (2018 şi 2021), Cupa României (2018, 2019, 2022) şi Supercupa României (2017 şi 2019). Tot cu CSM, Neagu a ajuns de două ori în semifinale (2017 şi 2018).

Accidentările Cristinei Neagu

Pe lângă succese, cariera Cristinei Neagu a fost presărată și de probleme de sănătate. La 22 de ani, în sezonul 2011-2012, ea a fost operată la umăr și a rămas cu o gaură în cartilaj, la brațul drept, cel cu care aruncă.

A revenit pe teren în octombrie 2012, însă ghinionul a lovit-o din nou și a suferi o ruptură de ligamentele încrucișate și menisc stâng, în timpul unui antrenament din ianuarie 2013. Opt luni a stat departe de teren. Cel care a operat-o a fost belgianul Marc Martens.

A suferit apoi a doua ruptură de ligament încrucișat anterior, dar la celălalt picior, cel drept, în timp ce juca la Mondialul din 2018. S-a întâmplat pe finalul meciului cu Ungaria, pierdut cu 29-31 și a fost operată în 2019, de același chirurg.

În mai 2021, Neagu s-a operat din nou la genunchiul stâng, cu probleme la cartilaj și menisc. Ea a decis să se retragă temporar din națională și a revenit în februarie 2022. De această dată însă Neagu s-a retras de la națională și nu are de gând să revină. În schimb, o vom mai vedea la echipa de club, CSM București, cu care și-a prelungit contractul până în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE