Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echipamente noi pentru polițiști: Elicoptere, aparate drugtest și autospeciale cumpărate din fonduri europene

Polițiștii au noi echipamente pentru monitorizarea traficului și pentru depistarea șoferilor care încalcă legea.

Printre acestea, sunt și patru elicoptere cu ajutorul cărora vor avea date despre trafic în timp real din aer. Toate echipamentele noi au fost cumpărate din fonduri europene, iar scopul acestora este reducerea numărului de accidente grave care au loc pe șoselele din România.

Țara noastră este, de mai mulți ani, pe primul loc în Uniunea Europeană la decese în astfel de accidente.

Șoselele din România, monitorizate din elicoptere

Patru elicoptere noi vor fi folosite de acum de polițiști pentru monitorizarea șoselelor importante. Până acum, foloseau două aparate de zbor dotate cu echipamente vechi de 20 de ani. Cea mai importantă achiziție este elicopterul Black Hawk, cu o autonomie de cel puțin 4 ore, care poate zbura cu o viteză de până la 300 de km pe oră.

Dragoș Neacșu - pilot, Inspectoratul General de Aviație din MAI: Poate transporta până la 12 persoane la bord, e un elicopter foarte fiabil, cu toate sistemele dublate, unele dintre ele chiar triplate. Este un elicopter foarte bun din punct de vedere pilotaj.

De asemenea, încă trei elicoptere Airbus au intrat în dotarea Poliției.

Mihaela Barbu – jurnalist Euronews: Elicopterul Airbus în care ne aflăm poate zbura neîntrerupt timp de cel puțin 2 ore și poate atinge o viteză de până la 250 de km pe oră. Acesta este dotat cu echipamente ultramoderne pentru monitorizarea traficului rutier, precum sisteme radar și camere cu termoviziune care pot capta și transmite imagini în timp real și la o rezoluție înaltă punctelor de comandă de la sol.

Achizițiile făcute cu fonduri europene

Aparatele de zbor au fost cumpărate printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Printr-un alt program similar, polițiștii au primit peste 500 de autospeciale și zeci de motociclete, sute de aparate drug test și etilometre, dar și kit-uri de cercetare la fața locului și radare moderne.

Valentin Ioniță – director adjunct, Direcția Rutieră din Poliția Română: Se preiau cât mai în detaliu toate urmele produse la locul accidentului, în felul acesta neexistând niciun fel de marjă de eroare și de implicare umană în tot ceea ce ține lanțul acesta de ridicare a probelor. Va fi mult mai scurt timpul de cercetare la fața locului.

Benone-Marian Matei - Inspectorul general al Poliției Române: Toate aceste dotări, achiziționate din fonduri externe nerambursabile, asigură mijloace moderne de intervenție pentru Poliția Română, adaptate anului în care ne aflăm.

Cătălin-Paul Dache – șeful Inspectoratului General de Aviație din MAI: Obiectivul general al acestui proiect constă în reducerea numărului de victime prin diminuarea accidentelor rutiere şi creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe infrastructura rutieră, prin implementarea unui concept integrat de acţiune sol-aer.

Bogdan Despescu – secretar de stat, Ministerul de Interne: Este vorba despre proiecte de peste 110 milioane de euro și care, foarte important, au transpus o viziune de dezvoltare și nu o listă de cumpărături.

Cătălin Predoiu – ministrul de Interne: În anii care vin vom avea nevoie de poliție foarte puternică și modernă, de poliție de frontieră bine dotată, care să protejeze frontiera.

Cu o medie de aproximativ 2.000 de decese pe an în accidente rutiere grave, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul negru. Țara noastră s-a angajat să se alinieze la obiectivele blocului comunitar și să reducă la jumătate numărul până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE