Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După modelul Georgiei, parlamentul din Serbia a adoptat un proiect de lege privind "agenții străini"

Parlamentul din Serbia a adoptat un proiect de lege privind "agenții străini". O reglementare similară a provocat un cutremur politic în Georgia, pentru că a fost considerată "după modelul rusesc". Deocamdată, este vorba mai mult despre o idee, acceptată și promovată de majoritatea aflată la putere la Belgrad.

Parlamentul din Serbia a adoptat un proiect de lege privind "agenții străini"

Parlamentarii din formațiunea Mișcarea Socialiștilor, parteneri de coaliție cu Partidul Progresist Sârb al lui Aleksandar Vučić, consideră că organizațiile neguvernamentale care sunt finanțate din străinătate trebuie să fie etichetate drept "agenți străini", să prezinte rapoarte periodice privind finanțarea și să nu primească bani de la buget. Totuși, ei subliniază că acest proiect de lege nu ar fi îndreptat împotriva sectorului neguvernamental, ci doar împotriva organizaților care, în opinia lor, amenință interesele naționale.

Đorđe Komlenski, lider parlamentar al Mișcării Socialiștilor: "Chiar cred că este o amenințare pentru Republica Serbia dacă există ONG-uri care primesc donații din străinătate și care lucrează aici pentru a promova Kosovo ca stat independent, pentru a promova genocidul din Srebrenica și pentru distrugerea Republicii Srpska."

Astfel de idei vin de la un partid al cărui președinte, Aleksandar Vulin, este și vicepremier, după cum a declarat pentru Euronews organizația Inițiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului. Aceasta consideră că introducerea proiectului de lege reprezintă o potențială amenințare la adresa libertății de exprimare și de asociere, ceea ce este incompatibil cu parcursul european al țării.

Marko Milosavljević, Inițiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului: "Consider aceste anunțuri ca fiind un mijloc de intimidare a societății civile și a presei independente. Vorbim de instituțiile mass-media care aduc critici atitudinii pe care o are guvernul și, pe de altă parte, organizațiilor care încearcă să reformeze societatea într-un fel, adică propun anumite politici. Sub aceste anunțuri, vedem de fapt un fel de interdicție a promovării anumitor principii democratice."

Ceea ce este încă doar neoficial în Serbia a devenit deja parte integrantă a procedurii parlamentare și a practicii politice din peisajul sârbesc.

Dušan Ilić, Euronews Serbia: "Adunarea Națională a Republicii Srpska (entitate a Bosniei și Herțegovina) va discuta o propunere de lege care, printre altele, ar interzice anumite activități politice desfășurate de ONG-uri, dar ar interzice și activitatea lor dacă amenință integritatea Republicii Srpska. O lege similară a fost deja adoptată în Ungaria, dar a fost ferm condamnată de Uniunea Europeană, deoarece la Bruxelles se consideră că aceasta încalcă valorile democratice și drepturile fundamentale ale cetățenilor."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE