Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După atentatul terorist de la Bruxelles, naționala Belgiei refuză să accepte victoria cu Suedia "la masa verde"

Atentatul terorist din centrul Bruxelles-ului, soldat cu două victime, a produs panică nu numai pe străzile din capitala Belgiei, dar și pe stadionul unde naționala Belgiei întâlnea Suedia, la câțiva kilometri de locul atentatului, în preliminariile pentru Campionatul European 2024.

După aflarea veștii că atacatorul a ucis doi suedezi și a rănit grav altul, fotbaliștii au refuzat să mai joace repriza secundă, la scorul de 1-1, așa că transmisiunea partidei a fost întreruptă. Inițiativa a fost a suedezilor, iar belgienii au acceptat.

Fundașul suedez de la Manchester United, Victor Lindelof, a precizat că "nu mai are rost să terminăm meciul".

Belgia refuză să câștige "la masa verde" jocul cu Suedia

Astfel, conform regulamentelor, meciul ar fi trebuit să se reia a doua zi, numai că acesta nu s-a mai jucat pentru că suedezii au plecat în aceeași seară, sub escorta polițiștilor, care i-au însoțit până la aeroport.

În aceste condiții, regulamentul spune că Belgia ar trebui să câștige cu 3-0, adică "la masa verde". Numai că belgienii refuză să învingă în acest fel. Acest refuz îi poate costa chiar primul loc în grupa preliminară, însă ei susțin că cest aspect e mai puțin important. În orice caz, ei sunt deja calificați. În schimb, suedezi rataseră deja calificarea la Euro 2024.

  • Ca urmare a atentatului, spectatorilor li s-a spus să rămână în interiorul stadionului, acolo unde au stat până la ora 4 dimineața. Metroul din Bruxelles a fost închis, iar străzile au fost securizate pe un perimetru destul de mare.

UEFA are o dilemă în cazul Belgia - Suedia

În aceste condiții, UEFA încă nu a luat o decizie, pentru că nu știe ce să facă. S-a vehiculat soluția ca meciul să fie reprogramat la jumătatea lunii noiembrie, numai că acele două date din calendarul FIFA sunt și ele ocupate, pentru că atât Suedia, cât și Belgia au alte meciuri programate. Belgienii au atunci meci amical cu Serbia, iar sudezii au meci oficial cu Azerbaidjan.

Așa că s-a ajuns la varianta ca suedezii să piardă cu 0-3, pentru că ei au fost cei care au plecat și au refuzat să continue meciul a doua zi. Pusă în fața acestui fapt, Federația Belgiană de Fotbal a refuzat acest scenariu și a cerut ca UEFA să facă o excepție și să omologheze rezultatul cu scorul aflat pe tabelă la momentul întreruperii.

"Trebuie să se înceapă de undeva, trebuie ca moralitatea și respectul pentru ce s-a întâmplat să prevaleze. Nu vom insista pentru meci câștigat cu 3-0, vom anunța federațiile că cea mai bună soluție este încheierea meciului cu remiză. Nu ținem neapărat la statutul nostru de cap de serie", a precizat Federația Belgiană.

În aceste condiții, la Euro 2024 ar urma să meargă, din această grupă, Belgia și Austria, iar ordinea rămâne să fie stabilită la ultima etapă din faza grupelor.

Această decizie ar fi o premieră la nivel de echipe naționale. La nivel de echipe de club au mai existat cazuri de echipe care să refuze să joace, însă nu din aceleași motive. Au fost, de exemplu, cazul lui Racing Santander, din ianuarie 2014, ai cărei jucători au ieșit pe teren la meciul cu Almeria, din cauza datoriilor pe care conducerea le avea către jucători. Astfel, Almeria s-a calificat "la masa verde" în semifinalele Cupei Spaniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE