Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dunărea, la cel mai scăzut nivel. Transportul mărfurilor a fost perturbat din cauza secetei

Dunărea a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele secole, afectând economiile statelor riverane. Transportul mărfurilor, deja afectat de războiul din Ucraina, a fost și el perturbat. Cel mai critic nivel al Dunării s-a înregistrat în România.

Dunărea a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele secole, afectând economiile statelor riverane. Transportul mărfurilor, deja afectat de războiul din Ucraina, a fost și el perturbat. Cel mai critic nivel al Dunării s-a înregistrat în România.

Cea mai gravă secetă dunăreană din ultimele secole a provocat pagube serioase în țările ale căror economii sunt strâns legate de marele fluviu din Europa Centrală. Nivelul extrem de scăzut al apelor Dunării a ridicat probleme mari pentru navele comerciale, comerțul fiind deja afectat puternic de războiul din Ucraina.

Nivelul critic s-a înregistrat în România, nu departe de Deltă și de portul Constanța.

“Noi avem unității de 1.000, 1.200 de tone și, în perioada în care nu a fost apă, am încărcat undeva între 700, maximum 750 de tone, adică aproape jumătate. Noi nu am putut să transportăm decât undeva la 60 % din capacitate”, a spus Edmon Șandru, unul dintre transportatori.

Cererea mare de transporturi de cereale ucrainene la porturile dunărene Reni și Ismail a fost salvatoare pentru expeditori în aceste perioade secetoase. Pe ruta Tulcea-Galați-Constanța, nivelul apelor a permis barjelor să ajungă la portul Constanța, aproape la limită.

“La Cernavodă, a fost 1,4 metri (cea mai mic- cotă a Dunării n.red) față de 4,7 metri acum. A fost o scădere foarte mare, cred că a fost cea mai grea vară din cei 11 ani de când conduc această companie”, a spus Daniel Georgescu, directorul Administrației Canalelor Navigabile.

La începutul lunii august, autoritățile au interzis utilizarea apei din canalul Dunării pentru irigații. Vreme de două luni, grâul, porumbul și floarea-soarelui au fost la mila ploilor, iar acum chiar și culturile de toamnă par să fie în pericol. Mai în amonte, în Serbia, există aceleași îngrijorări pentru un sistem de viață bazat pe apele Dunării.

„La nivel anual avem mai mult sau mai puțin aceleași precipitații ca în trecut, avem chiar o ușoară creștere a cantității anuale de precipitații acumulate, dar ceea ce se întâmplă este că avem această redistribuire în timpul anului, adică aceste perioade uscate s-au extins, iar apoi, în perioade scurte, avem cantități semnificativ mai mari de precipitații”, a spus climatologul Vladimir Djurdjevic.

Ca o reacție în lanț, efectele secetei care a afectat nivelul Dunării se vor vedea în economie, spun specialiștii. Deja au început să se vadă în creșterea prețurilor, iar situația se va înrăutăți în perioada următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE