Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul Hidroelectrica. Audierea Elenei Udrea, amânată din nou

Audierea Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica s-a amânat din nou. Fostul ministru a fost prezent la proces prin videoconferință, din penitenciar, însă nu a dat declarații. Potrivit instanței, ar fi nevoie de un acord din partea autorităților din Bulgaria pentru ca judecata din dosarul Hidroelectrica să continue.

Elena Udrea nu a putut fi adusă astăzi din penitenciarul Târgșor, însă a fost asigurată o conexiune video, pentru ca fostul ministru să fie audiat de magistrații de la Curtea de Apel București.

În timpul ședinței de judecată, ce a durat aproximativ 20 de minute, Elena Udrea a fost întrebată dacă în timpul procesului de extrădare din Bulgaria s-a prevalat de regula specialității, mai precis, dacă a fost întrebată de judecătorii de acolo dacă vrea să fie judecată în țară și pentru alte fapte, față de cele prevăzute de mandatul european de arestare, respectiv cele pentru care a primit o sentință de șase ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a spus în fața judecătorilor de la Curtea de Apel că magistrații din Bulgaria nu au întrebat-o nimic, iar acum judecătorii trebuie să se lămurească dacă s-a întâmplat acest lucru și dacă este nevoie să ceară un acord din partea autorităților din Bulgaria pentru ca judecata din dosarul Hidroelectrica să continue.

Procesul, aproape de final

Următorul termen de judecată a fost programat pentru data de 17 octombrie. Judecată în acest proces este aproape de final. Este nevoie de audierea Elenei Udrea pentru a fi organizate, mai apoi, pledoariile finale și pentru ca judecătorii de la Curtea de Apel să dea o sentință pe fond.

Este vorba de dosarul în care Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că în 2011 ar fi acceptat promisiunea făcută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a-i da suma de 5 milioane de dolari pentru ca Elena Udrea să intervină pe lângă factorii de decizie din ministerul Economiei și din Hidroelectrica, pentru a fi menținute contractele pe care omul de afaceri le avea cu compania producătoare de energie electrică. Procurorii anticorupție susțin că Udrea a primit 3,8 milioane de dolari din această sumă și 900 de mii de euro dintr-o creanță.

În mai multe rânduri Elena Udrea a susținut că este nevinovată, iar avocații săi au cerut întreruperea procesului pentru că faptele s-ar fi prescris din 2019.

Elena Udrea ar fi trebuit să fie audiată în data de 21 iulie, însă dosarul lipsea de la Curtea de Apel București, pentru că era la Instanța Supremă. A ajuns acolo pentru că avocații Elenei Udrea au contestat o decizie de respingere a sesizării Curții Constituționale, cu excepție de neconstituționalitate, și nu a existat o persoană care să îl retrimită, grefierii de la Instanța Supremă fiind bolnavi de Covid, în acea perioadă.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE