Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Donald Trump, pus sub acuzare în cazul documentelor confidențiale de la reședința sa. Rechizitoriul conține 38 de capete de acuzare

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat joi că a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe, unde este acuzat că a luat cutii întregi de documente, unele dintre ele confidenţiale, când a părăsit Casa Albă.

09/06/2023 , 21:47

38 de capete de acuzare

Rechizitoriul de 49 de pagini desecretizat vineri conține 38 de capete de acuzare, constând în cel puțin șapte tipuri distincte de infracțiuni.

Primele 31 de capete de acuzare enumerate în rechizitoriu, și cea mai mare parte a infracțiunilor din rechizitoriu, se referă reținerea intenționată de informații privind apărarea națională - o încălcare a Legii Spionajului.

Celelalte capete de acuzare includ conspirație în vederea obstrucționării justiției, reținerea unui document sau a unui dosar, ascunderea în mod corupt a unui document sau a unui dosar, ascunderea unui document în cadrul unei anchete, uneltire în vederea ascunderii și declarații false.

09/06/2023 , 21:36

Trump a păstrat documente clasificate într-o baie, un dormitor și o sală de bal

În rechizitoriul de 49 de pagini împotriva fostului președinte Donald Trump se menționează că, pe vremea când era președinte, acesta a păstrat cutii cu documente care conțineau informații despre "capacitățile de apărare și de armament atât ale Statelor Unite, cât și ale țărilor străine; programele nucleare ale Statelor Unite; vulnerabilitățile potențiale ale Statelor Unite și ale aliaților săi în fața unui atac militar; și planuri pentru posibile represalii ca răspuns la un atac străin", potrivit The Washington Post.

Când a părăsit Casa Albă, la începutul anului 2021, Donald Trump a luat cu el în reședința sa de la Mar-a-Lago zeci de cutii, iar multe dintre acestea conțineau documente clasificate. În rechizitoriu se menționeazp că Trump "nu era autorizat să dețină sau să păstreze aceste documente clasificate".

09/06/2023 , 19:01

Doi dintre avocații fostului președinte au demisionat

Doi dintre principalii avocați ai lui Donald Trump au declarat vineri că părăsesc echipa sa juridică, la câteva momente după ce fostul președinte, recent pus sub acuzare, a declarat că va aduce noi avocați în echipa sa, notează The Washington Post.

Se așteaptă ca procesul penal împotriva lui Trump în cazul documentelor clasificate să fie supravegheat, cel puțin inițial, de judecătoarea Aileen M. Cannon - judecătoarea federală din Florida. Trump a negat că ar fi comis vreo infracțiune.


"Corupta administraţie Biden mi-a informat avocaţii că am fost inculpat, probabil în dosarul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, potrivit Agerpres.

Trump a precizat că a fost convocat marţi la tribunalul federal din Miami pentru a doua punere sub acuzare după cea din martie privind cumpărarea tăcerii unei actriţe de filmele X în 2016.

Este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când un fost preşedinte se confruntă cu o inculpare federală.

Trump este acuzat că a păstrat cutii întregi cu documente, inclusiv unele clasificate "secret defense", după plecarea sa de la Washington în 2021 şi că a refuzat să le restituie, încălcând legile federale.

Potrivit mai multor media americane, el s-ar confrunta cu şapte capete de acuzare, nefăcute încă publice.

Donald Trump, care în prezent îi devansează cu mult pe ceilalţi candidaţi la învestitura republicană, s-a apărat mereu de orice încălcare a legii şi se prezintă drept victima "persecuţiei politice".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE