Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, în fața tribunalului din New York. Fostul președinte afirmă că procesul e motivat politic

Donald Trump consideră că procesul civil în care este acuzat de fraudă fiscală este o mare vânătoare de vrăjitoare. Procurorul cere ca politicianul să fie amendat cu 250 de milioane de dolari și să nu mai poată face afaceri în New York.

Mai mulți protestatari și-au făcut apariția în fața tribunalului din New York unde a început procesul lui Donald Trump. Fostul președinte american este acuzat că și-a supraestimat activele și a păcălit astfel băncile și companiile de asigurare. Peste un miliard de dolari ar fi obținut astfel în mod fraudulos.

Femeie: ”Trump este un infractor. New-yorkezii o știu. Americanii trebuie să o știe. Trump nu poate fi din nou președinte în 2024 și vom face tot ce putem pentru a-l trage la răspundere pe Trump.”

Procesul durează până în decembrie

Fostul președinte susține că procesul îndreptat împotriva sa și a fiilor săi, Eric și Donald Junior, este motivat politic.

Donald Trump, fost președinte american: ”Este o înșelătorie. Este o rușine. Să știți, situația mea financiară este fenomenală. Bunurile mele au fost de fapt evaluate la cifre mai mici decât valoarea lor netă reală. Valoarea netă reală este substanțial mai mare. Nicio bancă nu a fost afectată. Nicio bancă nu a avut de suferit. Nici măcar nu știu de ce trebuie să fie implicate. Au și spus asta la proces.”

Judecătorul de caz a decis încă de săptămâna trecută că fraudele au fost dovedite de către procuror. Trump și-ar fi supraestimat apartamentul din Trump Tower, aflat în centrul New York-ului, clădiri de birouri, terenuri de golf, dar și proprietatea de la Mar-a-Lago, din Florida.

Letitia James, procurorul general al statului New York: ”Mesajul meu este simplu: Oricât de puternic ești, oricât de mulți bani crezi că ai avea, nimeni nu este mai presus de lege. Și este responsabilitatea mea, datoria mea și sarcina mea să o aplic.”

Donald Trump se declară nevinovat, ca de altfel în toate cele patru dosare în care este acuzat. Procesul este programat să dureze până în decembrie, iar pe lista martorilor se numără 150 de persoane, printre care și fostul președinte american. Trump și-a declarat intenția de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor și este cotat cu șanse mari de câștig.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE