Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doliu național, după tragedia din Coreea de Sud. Președintele Yoon Suk Yeol: „Este cu adevărat dezastruos”

Tragedie în Coreea de Sud. 151 de oameni au murit la Seul, dintre care 19 străini, în timpul petrecerii de Halloween la care participau peste 100.000 de mii de oameni. Președintele sud-coreean a decretat o perioadă de doliu național și le-a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Peste 1.700 de medici au fost trimiși în stradă pentru a acorda primul ajutor. Klaus Iohannis, Joe Biden și Emmanuel Macron au transmis mesaje de condoleanțe.

Cel puțin 151 de persoane, majoritatea tineri, au murit la Seul în urma unei busculade. Oamenii veniseră în capitala Coreei de Sud să petreacă primul Halloween fără restricții.

„După ce restricțiile privind măștile au fost atenuate, oamenii și-au dorit să se bucure de viața pe care o aveau înainte de COVID-19, așa că au fost mai mulți oameni care au vrut să-și satisfacă dorința de bucurie, pe care au reținut-o în ultimii doi ani. Personal cred că acesta a fost un dezastru provocat de om, cauzat de pierderea controlului la locul unde era un număr mai mare de oameni decât de obicei. A fost un astfel de incident care era greu de așteptat să se întâmple în țara noastră”, a menționat actrița Kim Ji-won.

Printre cei uciși se numărau 19 străini. Numărul lor ar putea crește pentru că 19 dintre răniți se află în stare critică.

„Numărul total al victimelor este de 233. La bilanț s-au adăugat încă două morți, astfel încât sunt 151 morți și 82 răniți. Dintre răniți, 19 sunt în stare gravă și 63 sunt răniți ușor. Victimele sunt în mare parte adolescenți. Dintre morți, 19 sunt străini”, a declarat Choi Seong-beom - șeful departamentului de pompieri Yongsan din Seul.

Președintele sud-coreean a vizitat locul tragediei

Președintele sud-coreean, care a vizitat locul tragediei, a declarat o perioadă de doliu național și a cerut oficialilor să investigheze amănunțit cauza accidentului.

„Este cu adevărat dezastruos. A existat o tragedie și un dezastru care nu ar fi trebuit să se întâmple aseară în mijlocul Seulului. Mă rog pentru odihna celor care au murit în accidentul neașteptat și sper că răniții își vor reveni curând. În plus, ofer o mângâiere profundă familiilor îndoliate. Ca președinte responsabil pentru viața și siguranța oamenilor, îmi este greu să-mi stăpânesc tristețea. Guvernul va stabili o perioadă de doliu național de astăzi până când devine managementul post-accident și va acorda prioritate maximă gestionării post-accident și măsurilor de urmărire”, a declarat prețedintele Yoon Suk Yeol.

Cel puțin 100 de mii de oameni au ieșit să sărbătorească la Seul primul Halloween fără măști, după trei ani de pandemie. Halloween-ul nu este o sărbătoare tradițională în Coreea de Sud, dar este o atracție majoră pentru adulți, iar petrecerile în baruri și cluburi au devenit extrem de populare în ultimii ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE