Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi din zece copii din România suferă de autism. Doar șapte județe pot oferi servicii de îngrijire

Doi din zece copii din  România suferă de autism, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea părinții copiilor și persoanele care au astfel de tulburări, încă se confruntă cu stigmatizare și discriminări. Mai mult, în România rurală asistența pentru astfel de tulburări este aproape inexistenta.

Nicoleta este mama unui copil cu autism. Se consideră norocoasă că stă în București și a putut să-i ofere lui Remus, care are 11 ani și jumătate, toate terapiile necesare. În 2016 s-a alăturat organizației Autism Voice determinată să ajute și alți copii cu această tulburare. Știe ce înseamnă să te lovești de reacții negative de la oamenii de pe stradă.

 Nicoleta Orlea, mama unui copil cu autism și Director fundraising Autism Voice: ”Viața cu un copil cu autism este deosebită, fiindcă este o muncă constantă în fiecare zi, oră de oră să poți să respecți ce are nevoie. Băiatul meu e de opt ani în terapie și a fost un copil spre grav afectat și e dovada vie a faptului că în momentul în care se face intervenție de la o vârstă cât mai fragedă și zilnică și intensă. Să fie un un copil cu o viață funcțională, un copil care sper că în 4-5 ani de zile să nu mai prezinte niciun simptom.”

În România, doar șapte județe pot oferi servicii pentru copiii cu autism

Doar șapte județe din țara noastră pot oferi servicii pentru copiii cu autism, adică terapeuți și centre. Iar la nivel rural, am putea spune că nu există tratament pentru această suferință, atrage atenția organizația. Mai mult, chiar dacă există posibilitatea tratării, cheltuielile pentru un copil cu autism sunt extrem de mari.

Ana Maria Bogdan, analist comportamental și pishoterapeut: ”Vorbim despre un program de minim patru în fiecare zi, ar fi ideal, iar în aceste 4h se include terapia unu la unu, cât și partea de socializare. Un copil cu tulburare din spectru autist, dacă nu lucrează terapie unu la unu în momentul în care merge la grădiniță sau la școală, gândiți-vă că acolo vor apărea comportamente inadecvate pe baza frustrării. Pe partea de neînțelegere.” 

Nicoleta Orlea, mama unui copil cu autism și director fundraising Autism Voice: ”Dacă vorbim de un copil care are tulburări de spectru autist, să spunem așa, medii, noi vorbim de sume între 4.000 și 7.000 lei. Dacă vorbim de un copil care este grav afectat, depășim 7.000 lei. Mai vorbim și de un shadow sau de însoțitor, care tot familia ajunge să plătească din buzunar. Deci putem să vorbim și de 10.000 lei pe lună.”

De la 1 octombrie, peste 15.000  de copii și adulți diagnosticați cu tulburări din spectrul autist ar fi trebuit să beneficieze de două ore gratuite pe zi de servicii de psihoterapie, consiliere psihologică și logopedie, conform CNAS. Însă în momentul de față, Centrele sunt în curs de obținere a acreditării pentru decontare. Iar specialiștii speră ca gratuitatea să înceapă măcar din ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE