Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Document IISS: cât timp ar mai putea rezista Rusia, deși a pierdut foarte multe tancuri în războiul cu Ucraina

Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la momentul în care Rusia a început războiul din Ucraina, însă nu se întrevede vreo posibilitate ca ostilitățile să se termine prea curând. În aceste condiții, sunt legitime întrebările care privesc rezistența celor două combatante.

De la începutul invaziei, Institutul Internațional pentru Studiul Războiului, precum și mulți specialiști au precizat că rușii au pierdut un număr uriaș de tancuri și blindate pe câmpul de luptă. Recent, analistul Alexander Neill, din Singapore, a spus că nivelul pierderilor Rusiei, care a ajuns la aproximativ 3.000 de tancuri, "este uluitor".

Cât ar mai putea rezista Rusia, deși a pierdut foarte multe tancuri în războiul cu Ucraina

Pe baza acestor considerente, Institutul Internațional de Studii Strategice, cu sediul în Londra, a publicat un raport anual în care precizează că Rusia are, în continuare, stocuri suficiente de blindate, dar de calitate mai slabă, care ar putea înlocui aceste pierderi pentru o perioadă de trei ani.

În documentul citat de Reuters apare faptul că Rusia a pierdut, în cei doi ani de război, tot inventarul activ pe care îl avea înainte de începerea invaziei. Acel studiu menționează că rușii au scos din depozite mii de tancuri vechi, "uneori chiar 90 pe lună", dintr-un total de 4.000 de blindate. Astfel, calculuul arată că Rusia ar mai putea susține războiul timp de trei ani, fără a mai produce altele noi. Însă oficialii ruși au spus că au crescut producția militară.

În acest moment, Rusia are 1.750 de tancuri active, de la vechile T-55 până la T-80 și T-90, mai moderne. Iar șefii din armata rusă se gândesc să reia producția de T-80.

De cealaltă parte, Ucraina a avut și ea pierderi mari, dar a compensat dacă avem în vedere că armamentul occidental este mai performant și rezistă mai bine atacurilor. În plus, acest armament și echipamente mai noi au făcut ca pierderile să fie mai mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE