Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dobânzi plafonate pentru creditele de la IFN. Plafonarea se va aplica și creditelor în derulare

Românii cu credite luate de la instituțiile financiare nebancare vor beneficia de dobânzi plafonate. Asta după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege care reglementează dobânzile IFN-urilor.

Cea mai importantă prevedere este că valoarea plătită de un client nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

Reprezentanții Opoziției avertizează că măsura ar putea fi atacată la Curtea Constituțională, iar analiștii sunt de părere că e doar o inițiativă populistă, în an electoral.

Mai mult, ar putea să aibă un efect de bumerang: obligate să reducă dobânzile, IFN-urile ar putea renunța să mai dea credite.

Plafonarea dobânzilor pentru împrumuturile acordate de instituțiile financiare nebancare era necesară de mulți ani, spun inițiatorii proiectului de lege. Mai ales că sute de mii de români au avut de suferit de pe urma costurilor exorbitante practicate de IFN-uri.

”Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60.000% media dobânzilor practicate de IFN-uri este undeva la șapte-8.000% e bine? Prin acest proiect de lege am redus drastic aceste dobânzi. Ca atare, niciun cetățean care ia un credit de consum la un IFN nu va plăti mai mult decât dublu sumei împrumutate.”, a declarat Daniel Zanfir, PSD.

Concret, pentru creditele ipotecare, dobânda anuală efectivă, așa-numita DAE, va fi limitată la 16%, în contextul actual al dobânzii de creditare practicate de BNR. Iar pentru împrumuturile de consum, DAE nu va putea depăși 35%.

În ce condiții se va aplica legea

Legea se va aplica atât creditelor noi, cât și celor în derulare, la cererea clientului. Un aspect care ar putea fi motiv de neconstituționalitate, mai ales că băncile nu fac obiectul legii, explică reprezentanții Opoziției.

”Dacă nu-l atacăm noi, IFN-urile, cu siguranță, în momentul în care se va aplica această lege, vor putea să ridice o excepție de neconstituționalitate la CCR și CCR-ul, atunci să trebuiască să spună într-adevăr dacă o normă care e retroactivă și modifică contracte în vigoare rămâne în picioare sau nu.”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR.

Nu ar fi singura problemă: obligați de lege să vândă împrumuturi la costuri mai mici, cei din IFN-uri ar putea să renunțe să mai crediteze această categorie de clienți. Una considerată riscantă de către bănci: nu au venituri suficiente pentru un credit, ba au și restanțe care le reduc șansele de calificare.

Asemenea propuneri apar mai ales în preajma alegerilor, subliniază analiștii politici.

Valoarea împrumuturilor acordate de instituțiile financiare nebancare este de aproximativ 11 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Comparativ cu restul creditelor bancare, înseamnă în jur de 6%.

E drept, sumele luate cu împrumut de la instituțiile financiare nebancare sunt mult mai mici, în general, de doar câteva mii de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE