Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Disputa din Nagorno-Karabah: O nouă rundă de discuţii între Armenia şi Azerbaidjan, la Washington

Armenia şi Azerbaidjanul, care îşi dispută regiunea Nagorno-Karabah, poartă marţi noi negocieri la Washington, sub auspiciile Statelor Unite, transmite AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni separat cu ministrul de externe armean Ararat Mirzoian şi cu cel azer Djeyhun Bairamov, după care va avea loc o reuniune tripartită.

''Este vorba despre discuţii diplomatice foarte sensibile'', a comentat luni purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat american, Matthew Miller.

''Continuăm să credem că pacea este la îndemână şi că dialogul direct este cheia pentru a rezolva chestiunile în suspensie şi a încheia o pace durabilă şi demnă'' pentru cele două părţi, a adăugat el.

O nouă întâlnire după reuniunea din mai

O reuniune similară a avut loc la Washington la începutul lunii mai. De asemenea, în ultimele săptămâni au avut loc discuţii la Bruxelles şi Moscova.

Săptămâna trecută, Rusia i-a cerut Azerbaidjanului să restabilească accesul la enclava Nagorno-Karabah via Armenia.

Armenia şi Azerbaidjanul îşi dispută enclava Nagorno-Karabah de la finalul anilor 1980, până acum având loc două războaie din acest motiv. Ultimul conflict, desfăşurat în 2020, s-a soldat cu înfrângerea forţelor armene şi câştiguri teritoriale importante pentru Azerbaidjan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE