Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful diplomaţiei americane susține că am putea asista la un posibil acord între Armenia şi Azerbaidjan

Un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan asupra regiunii disputate Nagorno-Karabah este "la vedere", a declarat joi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, salutând "progrese tangibile" în discuţiile purtate la Washington, relatează AFP.

"Ambele părţi au abordat subiecte foarte dificile în ultimele zile şi au fost înregistrate progrese tangibile către un acord de pace de durată", a declarat responsabilul american la încheierea discuţiilor.

Secretarul de stat Antony Blinken a găzduit luni o întâlnire a miniştrilor de externe din Armenia şi Azerbaidjan menită să reducă tensiunile între cele două state vecine din Caucazul de Sud.

În urmă cu zece zile, Azerbaidjanul a înfiinţat un punct de control la intrarea în coridorul Laşin, singura cale rutieră ce leagă Armenia de Nagorno-Karabah. Autorităţile armene au reacţionat, afirmând că este vorba despre o ''încălcare grosolană'' a acordului de încetare a focului din 2020.

Acordul de pace încheiat în 2020 de Armenia şi Azerbaidjan prevede desfăşurarea unei forţe ruse de menţinere a păcii în regiune.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar este populată majoritar de etnici armeni. În 2020, Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale semnificative în timpul unui război de şase săptămâni, soldat cu mii de morţi de ambele părţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE