Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Disidentul rus Oleg Orlov, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru că a criticat războiul din Ucraina

Disidentul Oleg Orlov, activist de prim-plan pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, a fost condamnat marţi la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova pentru că a denunţat în mod repetat ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

"Tribunalul a decis să-l declare pe Orlov vinovat şi să dicteze în cazul său o pedeapsă doi ani şi şase luni într-o colonie penitenciară", a anunţat judecătorul în verdictul său, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la audiere.

Procesul a fost condamnat de observatorii internaţionali drept unul motivat politic, notează Reuters.

Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial. El a fost unul dintre colaureaţii premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis şi dizolvat în Rusia.

Memorial a anunţat că Orlov a fost încătuşat după verdict şi tribunalul a dispus ca el să fie plasat imediat în arest.

În ultimele sale afirmaţii de la proces de luni, Orlov a deplâns "sufocarea libertăţii" în Rusia, la care s-a referit ca la o "distopie".

Ce acuzații i se aduc

Motivul inculpării sale este un articol pe care l-a scris în 2022 în care a afirmat că Rusia sub preşedintele Vladimir Putin a devenit fascistă.

El a fost iniţial amendat cu 150.000 de ruble (1.628 de dolari) de un tribunal districtual, dar a fost dispusă o rejudecare şi procurorii au cerut o condamnare de 2 ani şi 11 luni.

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Rusia, Mariana Kaţarova, a numit procesul lui Orlov "o tentativă orchestrată de a reduce la tăcere vocile apărătorilor drepturilor omului în Rusia".

Memorial, fondată în 1989, a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului de pe vremea liderului Iosif Visarionovici Stalin şi până în prezent şi a apărat libertatea de expresie, axându-se pe identificarea şi omagierea victimelor individuale.

Recția Comitetului Nobel: Vladimir Putin vrea să-i reducă la tăcere pe criticii săi

Condamnarea disidentului rus Oleg Orlov, figură marcantă a organizaţiei nonguvernamentale Memorial laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, este o nouă tentativă a "regimului" lui Vladimir Putin de a-i "reduce la tăcere" pe criticii săi din Rusia, a declarat miercuri Comitetul Nobel de la Oslo, informează AFP.

"Timp de mulţi ani, regimul lui Putin a încercat să-i reducă la tăcere pe liderii Memorial şi ai altor organizaţii importante ale societăţii civile din Rusia şi el foloseşte astăzi războiul din Ucraina drept pretext pentru a-şi termina 'treaba. Este important ca el să nu reuşească asta", a spus preşedintele Comitetului Nobel în Norvegia, Jorgen Watne Frydnes, citat într-un comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE