Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbaterile privind abuzul în serviciu, reluate azi în Comisia Juridică. Ce variante diferite de prag au propus PNL și PSD

Deputații din Comisia Juridică reiau marți dezbaterile privind proiectul de lege ce vizează modificarea Codului Penal în așa fel încât abuzul și negliența în serviciu să fie incriminate. Cu o zi înainte, parlamentarii au discutat mai bine de două ore aspecte generale despre aceste proiect cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai unor instituții din sistem și ai unor organizații neguvernamentale.

04/04/2023 , 14:49

Ciolacu, despre pragul pentru abuzul în serviciu: ”Putem să propunem şi un euro”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, motivând că beneficiază și de sprijinul premierul Nicolae Ciucă.

"Atât eu, cât şi domnul prim ministru Nicolae Ciucă am spus că sprijinim propunerea venită de la Ministerul Justiţiei, care e o propunere venită de la specialiştii din justiţie. Dacă s-a schimbat ceva, eu nu am nicio problemă, putem să propunem şi un euro. Nu asta este important", a spus Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului, după ce a fost întrebat ce sumă consideră că este potrivită pentru pragul la abuzul în serviciu.

Potrivit Agerpres, liderul social-democrat a afirmat că discutat despre acest subiect și cu Nicolae Ciucă, președintele PNL.

"Îmi cer scuze că nu am stat de vorbă cu toţi colegii de la PNL, am stat de vorbă în schimb cu preşedintele PNL. Am vorbit cu preşedintele PNL şi amândoi am decis că susţinem propunerea ministrului Justiţiei. Eu cu domnul Nicolae Ciucă nu am vorbit despre o sumă. Am vorbit despre o propunere a Ministerului Justiţiei", a spus Ciolacu.

Amendamentele la acest proiect pot fi depuse de către parlamentari până la ora 13. Dezbaterile vor fi reluate după ora 15, pentru a fi discutate inclusiv aceste modificări, a anunțat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Laura Vicol, potrivit Agerpres.

Parlamentar USR: ”Abuzul în serviciu este o infracţiune cu premeditare”

Deputatul USR Stelian Ion a cerut ca la dezbaterile din Comisia Juridică să fie prezent ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, amintind că "până şi «Comisia Iordache»” a avut dezbateri întinse pe luni de zile, nu de pe o zi pe alta, ca acum".

"Dacă ne grăbim acum, cu toată buna credinţă pe care putem să o găsim la această masă, vom greşi şi vom ajunge din nou la CCR, nu peste două săptămâni, ci peste doi-trei ani. Nu doar pragul de abuz în serviciu reprezintă problema (...). Nu înţelegem pe ce criterii s-a venit cu formularea "afectarea intereselor legitime" şi de unde până unde sintagma "cu ştiinţă", de vreme ce abuzul în serviciu este o infracţiune cu premeditare', a afirmat Stelian Ion, conform sursei citate.

9.000 de lei, pragul propus de Ministerul Justiției privind abuzul în serviciu

Reprezentanții Ministerului Justiţiei au propus aplicarea unui prag de 9.000 de lei, de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu. Propunerea va fi susţinută, marţi, printr-un amendament.

În schimb, reprezentanţii Comunităţii Declic au propus un prag simbolic de "un singur leu", propunere respinsă în comisie vicepreşedintele acesteia, liberalul Ioan Cupşa.

”Sunt de-a dreptul surprins ca cei care susţin statul de drept, cei care vorbesc despre lege pot să facă o astfel de declaraţie. (...) Să propui astăzi un leu, în condiţiile în care ştim cu toţii că există decizia CCR peste care nu putem să trecem, este un moment nepotrivit din această dezbatere. Deci, este regretabil. (...) Dacă respectăm ordinea constituţională, dacă mai înţelegem ce înseamnă ordinea în statul de drept, atunci nu putem avem astfel de propuneri, care nu pot avea nicio finalitate. (...) Nu se poate să stabilim un leu prag astăzi, aici”, a precizat liberalul.

Potrivit acestuia, coaliţia trebuie să-şi asume care va fi acel prag.

"Să găsim "ţapi ispăşitori" este total neproductiv. Desigur, ministrul Justiţiei are un rol foarte important şi răspunde şi dânsul politic. Coaliţia trebuie să-şi asume care va fi acel prag. Încă nu ştim care va fi acel prag. Sunt decizii politice importante", a arătat Cupşa în debutul şedinţei.

Parlamentarii AUR nu sunt de acord cu un anumit prag, a declarat deputatul Georgel Badiu. "Ne acoperim aşa cu deciziile CCR. (...) E un joc", a arătat deputatul.

Proiectul dezbătut luni a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, fiind introdus un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

PNL propune drept prag pentru abuzul în serviciu două salarii minime pe economie, echivalentul a 6.000 de lei, în timp ce PSD şi ministrul Justiţiei doresc ca acest prag să fie de 9.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE