Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deșeuri radioactive găsite la o școală din statul Missouri

Într-o școală din statul american Missouri au fost descoperite deșeuri radioactive, anunță o echipă care a făcut măsurători în zonă. Analizele au demonstrat că nivelurile de izotopi radioactivi sunt mult peste limitele admise. Astfel de substanțe periculoase au fost găsite chiar și în praful din sălile de clasă.

„Mi s-a frânt inima. Sună atât de clișeic, dar îți taie respirația”, a declarat Ashley Bernaugh, președintele asociației de părinți și profesori Jana, care are un fiu la școală.

Materialele radioactive pot provoca leziuni semnficative

Școala se află în câmpia inundabilă a pârâului Coldwater Creek, care a fost contaminat de deșeuri nucleare provenite din producția de arme în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deșeurile au fost depozitate în locuri din apropierea Aeroportului Internațional St. Louis Lambert, lângă pârâul care se varsă în râul Missouri. Corpul de armată curăță pârâul de mai bine de 20 de ani.

Raportul Corpului de Armată a găsit, de asemenea, contaminare în zonă, dar la niveluri mult mai scăzute, și nu a prelevat nicio probă pe o rază de 300 de metri de școală. Cel mai recent raport a inclus eșantioane prelevate din biblioteca, bucătăria, sălile de clasă, câmpurile și locurile de joacă de la Jana. Inhalarea sau ingerarea acestor materiale radioactive poate provoca leziuni semnificative, se arată în raport.

„Va fi necesar un program semnificativ de remediere pentru a aduce condițiile din școală în conformitate cu așteptările”, se arată în raport.

„Siguranța este absolut prioritatea noastră principală pentru personalul și elevii noștri”, a declarat sâmbătă președintele consiliului, Betsy Rachel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE